Aparatul de aer condiționat: AVANTAJE și DEZAVANTAJE

0

Pe măsură ce vine vara, aparatele de aer condiționat vor funcționa la maximum în clădirile de birouri și în locuințe pentru a menține oamenii în condiții de siguranță.
Dar sistemele de aer condiționat în sine pot duce la probleme de sănătate dacă nu sunt curățate și întreținute corespunzător.

Înainte de a investi într-o unitate de aer condiționat, trebuie să evaluați avantajele și dezavantajele, astfel încât să puteți lua cea mai bună decizie pentru afacerea dumneavoastră.

Montajul aparatului

Montajul nu îl pot încadra nici la plusuri nici la minusuri însă de el depinde, in mod indirect, sănătatea ocupanților.

Jetul de aer suflat de Unitatea Interna a AC trebuie să parcurgă minim 5 metri sau 1, 2 schimbări de sens (sa sufle spre fereastra de exemplu) până la contact cu oamenii.

Iată care sunt avantajele și dezavantajele montajului unui aparat de aer condiționat (sau a mai multora):

➕ Îmbunătățirea calității aerului

Majoritatea aparatele de aer condiționat au filtre care captează doar praful, însă sunt modele cu filtre mai performante ce pot distruge bacteriile și virusurile(HEPA sau UV), ceea ce duce la o creștere a calității fluxului de aer.

Cu toate acestea, aerul curat este un beneficiu doar cu condiția ca filtrele să rămână curate și întreținute. Atunci când filtrele sunt pline de praf efectul va fi exact contrar.

Majoritatea problemelor reclamate aerului condiționat sunt cauzate, de fapt, de bolile răspândite in aer de un aparat mai vechi care nu a fost curățat niciodată!

Imaginați-vă că aparatul de aer condiționat este un plămân mai mare care respira același aer cu dumneavoastră cu o frecventa de 20 de cicluri orare. Într-o ora, fiecare molecula din aer a luat contact cu aparatul de cca. 20 de ori.

Accentuez problema igienei dintr-un aparat de aer condiționat deoarece, dea-lungul nenumăratelor intervenții de service, am întâlnit aparate „ucigașe”. Câteva exemple:

  • smogul de la țigări transformat într-o mâzgă urat mirositoare depusa pe toate componentele Unității Interne;
  • praful provenit din polizarea dinților se pietrificase în UI a aparatului (într-un cabinet stomatologic, bineînțeles);
  • substanțe greu de identificat cu miros puternic (într-un centru de încărcare imprimante);
  • miros de mortăciuni (descoperit șoricel electrocutat);

➕ Calmează alergiile și astmul

În cazul persoanelor care suferă de alergii sau astm, cercetările arată că aerul condiționat poate ajuta la evitarea crizelor.

Aerul condiționat poate ajuta la filtrarea polenului din aer și răspândirea acestuia în interior. De asemenea, aparatele de aer condiționat reduc umiditatea din interior, ceea ce diminuează dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului.

Însa, când filtrul de aer al aparatului se murdărește efectul se schimba: din cel mai bun prieten se transforma în cel mai mare dușman. Astfel se ajunge ca aerul din locuință sa fie de peste 10 ori mai poluat decât aerul de afara!

➕ Reducerea accidentului vascular cerebral din cauza căldurii

Persoanele care sunt cele mai vulnerabile la bolile cauzate de căldură sunt copiii sub 4 ani, adulții cu vârsta de peste 65 de ani, persoanele supraponderale și cele care sunt bolnave sau care iau anumite medicamente.

Cu un aparat de aer condiționat, temperaturile pot fi reduse pentru a ajuta la prevenirea apariției bolilor legate de căldură.

Pentru a ajuta la reducerea riscului, medicii au recomandat să se bea multă apă în timpul verii și să se stea în zone cu aer condiționat în cea mai fierbinte parte a zilei.

➕ Creșterea productivității

Un aparat de aer condiționat poate aduce câteva beneficii importante la locul de muncă, în special o creștere a satisfacției angajaților datorită confortului sporit al unei temperaturi adecvate.

Este un fapt bine stabilit că temperaturile ridicate au o relație inversă cu nivelul de productivitate al oamenilor. Potrivit unui jurnal publicat de Scientific American, corpul uman depune un nivel semnificativ de energie pentru a răci creierul și alte organe importante la temperaturi ridicate, ceea ce împiedică nivelul de productivitate.

Așadar, dacă doriți să creșteți nivelul de productivitate al angajaților dumneavoastră, puteți încerca să instalați un aparat de aer condiționat eficient în birouri. Angajații dvs. vor avea o creștere a productivității și a performanței la locul de muncă.

➕ Mai puțină deshidratare și transpirație

Deshidratarea poate duce la multe probleme de sănătate. Temperaturile ridicate fac ca organismul nostru să transpire mai mult. Astfel, corpul nostru își pierde apa prețioasă.

Transpirația este nedorită pentru mulți dintre noi și din alte motive. Urmele de transpirație pe haine creează situații jenante, mai ales atunci când vă aflați la birou sau la orice întâlnire socială. Aparatele de aer condiționat vă pot salva de această situație jenantă, reducând șansele de transpirație.

➕ Temperatura constanta

Cu un aparat de aer condiționat, temperatura poate fi setată la un anumit nivel, menținând locul de muncă la o temperatură constantă și confortabilă, neafectată de fluctuațiile vremii de afara.

➕ Scade agresivitatea oamenilor

S-ar putea să fie o informație bulversantă pentru dumneavoastră faptul că oamenii tind să fie mai agresivi atunci când temperatura este un pic mai ridicată.

Atunci când temperatura crește, creierul nostru încetinește, ritmul cardiac crește odată cu tensiunea arterială. Toate acestea duc la un temperament ridicat și la un comportament mai agresiv.

Pornește aerul condiționat și păstrează-ți calmul!

➖ Bacterii, mucegai și ciuperci

Aparatele de aer condiționat pot fi un mediu propice pentru dezvoltarea de bacterii și ciuperci. Umiditatea se poate acumula în interiorul serpentinelor și a paletelor ventilatorului din cauza condensului care se formează atunci când aerul rece circulă prin aparat. Dacă nu sunt verificate, se pot acumula substanțe precum mucegai și ciuperci care pot fi împrăștiate în aer.

Aceste microorganisme pot duce la o serie de probleme respiratorii, inclusiv pneumonie și boala Legionella, o inflamație severă a plămânilor cauzată de bacteria cu același nume.

➖ Sindromul clădirilor bolnave

Aparatele de aer condiționat pot contribui la sindromul clădirilor bolnave, o varietate de afecțiuni care sunt cauzate de timpul petrecut în unele spații închise. Simptomele pot include amețeli, gât uscat, mâncărimi la nivelul ochilor și greață.

Un studiu publicat în revista Occupational and Environmental Medicine a constatat că „clădirile cu aer condiționat au, în general, o incidență mai mare a lucrătorilor simptomatici decât clădirile ventilate natural”.

Un alt studiu a constatat că sistemele de filtrare a aerului cu HEPA pot contribui la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea productivității.

➖ Uscarea pielii

Un mediu climatizat usucă pielea ocupanților.

Motivul este că aerul condiționat elimină umiditatea din încăpere, ceea ce face ca pielea noastră să piardă din hidratare dacă este expusă pentru o perioadă lungă de timp.

SOLUTII: creme hidratante, folosirea responsabila a aerului conditionat.

➖ Facturi de energie mai mari

Aparatele de aer condiționat consumă multă energie electrică pentru a menține temperatura necesară.

Acest consum ridicat de energie ne afectează în multe feluri, inclusiv prin creșterea costului vieții, deși există modalități de a economisi din factura de electricitate cu ajutorul termostatului.

➖ Costuri de Întreținere

Unitățile de aer condiționat sunt niște aparate complicate și, deși sunt incredibil de ușor de operat odată ce au fost instalate, veți avea nevoie de intervenția unui profesionist în cazul în care ceva nu merge bine sau pentru a efectua o verificare anuală pentru a vă asigura că totul este în stare de funcționare. Acest lucru va cântării negativ în balanta alegerii.

Subliniez încă odată importanta curățirii și a igienizării unității interne a aparatului de aer condiționat!

➖ Un plus de zgomot

Majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt bune, însă fiecare producător a pus accent pe o caracteristica: eficienta, silențiozitate, consum redus, performanta în filtrare aer, etc.

Cele mai silențioase aparate de aer condiționat sunt cele din gama profesionala de la Daikin, Mitsubishi Electric, Toschiba sau Hitachi.

➖ Soc termic

Multe persoane se confruntă cu probleme respiratorii imediat după ce intră într-o cameră cu aer condiționat. Acest lucru se întâmplă din cauza schimbării bruște a temperaturii. Puteți preveni acest lucru prin setarea unei temperaturi mai ridicate inițial și apoi prin scăderea treptată a acesteia.

Sfaturi privind un aer mai curat în locuință

  • contractați anual (în primăvară) o firma specializata în curățirea aparatului de aer condiționat (curățat tăviță de condens, ventola, serpentine și nu doar SPRAY..);
  • folosiți aparatul de aer condiționat cumpătat, atât ca durata de funcționare (doar când este absoluta nevoie) cât și ca temperatura ceruta (maxim 7 grade diferență intre temperatura din locuință si cea din exterior);
  • cumpărați aparate de aer condiționat cu filtre performante (HEPA, UV, PlasmaCluster, etc..); asigurați-vă ca veți găsi consumabile (filtre de schimb)
  • montajul corect este un aspect esențial privind sănătatea locatarilor; un jet de aer direct va îmbolnăvește în mod constant.

 

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo