De ce aparatul de aer condiționat pierde freon?

1

Dacă aveți un sistem de aer condiționat mai vechi (și citiți acest articol!), sunt șanse să știți ce se întâmplă atunci când aveți o scurgere de agent frigorific.

Începi să observi că aerul condiționat nu răcește foarte bine, chiar dacă ventilatoarele suflă și fluxul de aer pare în regulă. În timp, zile sau chiar săptămâni, problema se agravează treptat, chiar dacă sistemul funcționează mai mult decât de obicei.

În cele din urmă, apropiați mâna de aparat și simțiți cum iese aer cald. Acesta este un semn clasic al unei scurgeri de agent frigorific.

Citiți mai departe pentru a afla ce cauzează apariția unei scurgeri de agent frigorific, cum să o reparați corect și opțiunile pentru a vă asigura că nu se va mai întâmpla.

De ce aparatul pierde freon?

Pentru cei care nu au mai trecut prin această situație, iată un scurt rezumat despre refrigerantul din aparatul de aer condiționat.

În sistemele de aer condiționat răcite cu aer, refrigerantul (freonul) este substanța din interiorul serpentinelor aparatului de aer condiționat care are rolul de a elimina căldura din aer.

Când aparatul de aer conditionat a fost instalat, acesta a venit din fabrica cu cantitatea corespunzătoare de agent frigorific.

Sistemul de aer condiționat nu „consumă” agent frigorific; dacă totul este corect etanșat, acel agent frigorific ar trebui să rămână în serpentine și să fie recirculat în mod constant pe toata durata de viata a aparatului.

Cu toate acestea, uneori apar găuri și fisuri în serpentine care provoacă o scurgere de agent frigorific. Când se întâmplă acest lucru, aparatul nu se poate răci la fel de eficient. Pe măsură ce nivelul de agent frigorific scade, spațiul devine din ce în ce mai cald.

O scurgere de agent frigorific se poate întâmpla pur și simplu din cauza vechimii sistemului.

Serpentinele metalice se pot uza în timp și pot dezvolta mici găuri sau fisuri, în special la îmbinări și conexiuni. Uneori, vibrațiile pot face ca îmbinările să se separe ușor și să dezvolte o scurgere.

O altă cauză posibilă este coroziunea serpentinelor din cauza expunerii la contaminanți. Acest lucru se poate întâmpla atunci când întreținerea este neglijată și vaporizatorul se acoperă cu un strat de murdărie și poluanți.

De ce nu ar trebui să ignori această problemă

O scurgere de agent frigorific nu este ceva ce ar trebui să ignorați. Dacă o faceți, pregătiți-vă să vă confruntați cu aceste urmări:

Deteriorarea sistemului

Atunci când aparatul de aer conditionat are un nivel scăzut de agent frigorific, încearcă să compenseze funcționând mai mult timp în timp ce încearcă să vă răcească spațiul.

Acest lucru provoacă o presiune crescută în sistem care poate deteriora multe alte componente și, în cele din urmă, poate provoca defectarea compresorului.

Consumul de energie

Cu cât aparatul funcționează mai mult încercând fără succes să atingă temperatura setată, cu atât mai multă energie consumă.

Pe măsură ce temperatura din locuință crește, crește și factura de energie electrică.

Aparatul poate folosi cu până la 20 % mai multă energie electrică cu o scădere de 10 % a volumului de agent frigorific din cauza unei scurgeri de agent frigorific.

Daune aduse mediului

Agenții frigorifici sunt substanțe chimice periculoase care, după cum s-a dovedit, epuizează stratul de ozon al Pământului. De aceea, manipularea și eliminarea agenților frigorifici este controlată de Agenția pentru Protecția Mediului. Este în regulă atunci când rămâne acolo unde îi este locul: în serpentinele AC. Atunci când apare o scurgere de agent frigorific, substanța chimică se evaporă și ajunge în atmosferă, unde contribuie la încălzirea globală.

Potențiale probleme de sănătate

Acest lucru nu se întâmplă frecvent, dar dacă aveți o scurgere de agent frigorific suficient de mare, respirarea agentului frigorific evaporat vă poate afecta plămânii. De asemenea, trebuie să știți că contactul cu pielea poate provoca arsuri, așa că, dacă suspectați o scurgere, nu atingeți serpentinele de aer condiționat. Lăsați inspecția în seama profesioniștilor care sunt instruiți în practicile sigure de manipulare a agentului frigorific.

Cum se remediază corect o scurgere de agent frigorific

Să începem cu modul în care NU ar trebui să remediați o scurgere lentă de agent frigorific: prin simpla adăugare a mai mult agent frigorific în sistem pentru a vă ajuta să treceți peste restul verii.

Aceasta poate fi recomandarea la îndemână, deoarece este rapid și relativ ieftin. Este o soluție lipsită de viziune, din toate motivele menționate mai sus și, de asemenea, din cauza creșterii costului agentului frigorific.

Dacă trebuie să îl reîncărcați în continuare, în cele din urmă veți plăti la fel de mult ca și cum ați repara scurgerea de agent frigorific în mod corespunzător de prima dată.

O altă soluție nerecomandată este utilizarea de materiale de etanșare a scurgerilor, care pot opri temporar o mică scurgere de agent frigorific. Problema este că remedierea nu va dura mult, iar materialele de etanșare pot provoca uneori blocaje în sistem, ceea ce duce la daune suplimentare.

Deci, cum se repară o scurgere de agent frigorific în mod corect?

Astuparea gaurilor prin sudura. Pe vremuri, găsirea unei scurgeri de agent frigorific necesita mult timp și era costisitoare, deoarece însemna inspectarea manuală a întregii lungimi a serpentinei pentru a găsi o mică gaură. În prezent, firmele de instalatii dispun de echipamente care detectează scurgerile și fac mai rapidă (și mai puțin costisitoare) găsirea și repararea găurilor. Dacă aveți o scurgere lentă de agent frigorific și tehnicianul dvs. găsește doar una sau două găuri sau fisuri mici, acesta va fi probabil cursul de acțiune recomandat.

Schimbarea traseului de țevi. In unele cazuri particulare când traseul este îngropat prin pereți și nu exista acces la defecțiune se impune schimbarea întregului traseu.

Preveniți aceste probleme prin întreținere regulată

Iată un aspect important pe care ar trebui să îl cunoașteți: pierderile de agent frigorific sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de aer condiționat și, în multe cazuri, acestea pot fi prevenite în întregime prin întreținerea regulată a sistemului.

Cel puțin o dată sau de două ori pe an, de obicei la începutul și la sfârșitul sezonului de răcire, investiți în întreținere pentru a vă menține sistemul de aer condiționat în stare bună. Service-ul include, de obicei, o inspecție detaliată a tuturor pieselor, curățarea ventilatoarelor și a serpentinelor, curățarea conductelor de scurgere și a tăvilor, schimbarea filtrelor și repararea cablajelor sau a pieselor electrice care pot fi uzate.

De asemenea, este important să știți că nu toate contractele de service sunt la fel. Vă puteți personaliza contractul în funcție de cerințele echipamentului dumneavoastră, de bugetul dumneavoastră și de utilizarea sistemului.

In multe cazuri am întâlnit aparate cu țevi rupte datorita lucrărilor de izolare termica a locuinței. Țineți cont ca țevile din cupru nu se pot îndoi asa cum vrem noi. Chiar daca la început sunt moi și se mulează ușor, în timp se rigidizează!

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo