Cum să menții un apartament sănătos

1

Să trăiești cu alergii sau astm nu este niciodată ușor. Trebuie să vă gândiți în permanență la calitatea aerului pe care îl respirați pentru a vă ține simptomele sub control. Când vine vorba de a locui într-un apartament, calitatea aerului interior devine o preocupare și mai mare.

Ventilația slabă, imposibilitatea de a face schimbări majore în apartament și iritanții mai concentrați, toate acestea reprezintă riscuri pentru sănătate care sunt intensificate atunci când te confrunți cu astm sau alergii. Deși puteți atenua problemele legate de calitatea aerului, de obicei nu le puteți elimina în totalitate. Acest lucru înseamnă că trebuie să fiți vigilent cu privire la locul în care locuiți și la modul în care gestionați aerul pe care îl respirați.

Dacă locuiți deja într-un apartament, controlul umidității, menținerea apartamentului curat și uscat și sporirea circulației aerului sunt modalități destul de simple de a îmbunătăți calitatea aerului.

Importanța calității aerului interior

Calitatea aerului interior poate fi mai poluată decât cea a aerului exterior. Acest lucru poate fi o surpriză, dar are sens – apartamentul dumneavoastră este plin de potențiali poluanți care se adună într-un spațiu închis, ceea ce crește expunerea dumneavoastră și potențialul ca aceștia să vă afecteze sănătatea.
Calitatea slabă a aerului din apartamentul dvs. poate provoca tuse, strănut, respirație neregulată, greață, probleme respiratorii și reacții alergice. Vestea bună este că, deși nu puteți face prea multe în privința poluanților din aer la care sunteți expus afară, îi puteți controla pe cei care pot fi prezenți în apartamentul dumneavoastră.

Posibile probleme legate de calitatea aerului într-un apartament

O sănătate bună începe acasă. Dar știți cum să vă amenajați un spațiu de locuit care să încurajeze un stil de viață sănătos?

Definiția unei case sănătoase este puțin diferită pentru fiecare persoană și fiecare persoană are nevoi unice. Iată câteva sfaturi de viață în apartament pentru a vă pune pe drumul cel bun.

Circulația slabă a aerului în interior

Aerul care circulă liber este o componentă importantă a aerului sănătos, deoarece ajută la reglarea temperaturii și previne acumularea de mucegai și praf. Atunci când aerul este umed, acesta devine stagnant, reținând particulele de praf (împreună cu alți poluanți din aer).

Unul dintre cei mai importanți factori pentru sănătate este o bună circulație a aerului în locuință.

Pentru a ajuta la îmbunătățirea circulației aerului în locuință, țineți ferestrele deschise cât mai mult posibil. Orice puteți face pentru ca aerul să circule în tot spațiul de locuit este o idee bună – la nevoie achiziționați un ventilator (sau doua) pentru o circulație forțată a aerului.

Nivelul de Umiditate

În orice perioadă a anului, menținerea unor niveluri bune de umiditate este esențială pentru a vă menține aerul sănătos. Într-un apartament, acest lucru poate fi dificil din cauza ventilației deficitare și a apropierii băilor și a spălătoriei de restul zonelor de locuit.

Un nivel scăzut de umiditate cu caracter persistent poate crește probabilitatea ca dumneavoastră să dezvoltați boli respiratorii, răceli și iritații ale pielii. De asemenea, poate permite anumitor bacterii și alergeni să se dezvolte.

Pe de altă parte, un nivel ridicat de umiditate poate menține în viață acarienii și poate provoca condens (care poate cauza mucegai și mucegai), în special într-un apartament slab ventilat. Umiditatea reține acești alergeni în aer, făcând dificilă respirația ușoară.

Nivelurile de umiditate ar trebui să se încadreze între 30 și 50 la sută, pentru un interval sănătos.

apartament sanatos

Ce puteți face
Un umidificator bun poate ajuta dacă umiditatea este prea scăzută. Pentru ca umiditatea să nu fie prea ridicată, un dezumidificator este esențial. De asemenea, poate fi de ajutor să folosiți ventilatoare sau să deschideți ferestrele atunci când gătiți sau faceți duș, pentru a permite aerului mai uscat să intre în apartament.

Praf și acarieni

Psihiatrul elvețian Carl Jung considera că locuința este o reflectare a psihicului fiecăruia.

Indiferent de tipul de casă în care locuiți, acarienii din praf vor fi prezenți. Acești dăunători microscopici sunt alergeni cunoscuți și își pot stabili reședința în lenjeria de pat, mobilă, perdele, covoare și chiar în animalele de companie. Dacă observați mult praf în apartamentul dumneavoastră, puteți presupune că aveți probleme cu calitatea aerului.

Ce puteți face
Ștergerea prafului, măturatul și aspiratul în mod regulat pot ajuta la menținerea prafului sub control. De asemenea, ar trebui să spălați în mod regulat toate țesăturile (cum ar fi lenjeria de pat, hainele, perdelele și animalele de pluș ale copiilor) – aceste lucruri adună praful care este apoi eliberat în aer. Deoarece acarienilor le place umiditatea, este important să vă mențineți nivelul de umiditate într-un interval sănătos.

Mucegai și ciuperci

De la gresia din baie, la spălătorie și până la pervazul ferestrelor din sufragerie, potențialul de mucegai și ciuperci este peste tot. Aceasta poate diminua serios calitatea aerului din locuința dvs. și vă poate afecta sănătatea. Prevenirea și eliminarea mucegaiului este o necesitate pentru a vă menține aerul sănătos.

Ce puteți face
Cel mai bun mod de a preveni mucegaiul este să vă păstrați casa curată și uscată. Folosirea unui dezumidificator, uscarea blaturilor din baie și bucătărie și verificarea scurgerilor sunt toate părți necesare pentru a vă asigura că mucegaiul nu contaminează aerul din apartamentul dvs.

Compuși organici volatili

Cunoscuți și sub numele de COV, acești compuși organici se găsesc în aproape orice, de la covoare la produse cosmetice și produse de curățare. Printre exemplele de COV se numără formaldehida, acetona, benzenul și etilenglicolul. Aceștia sunt eliberați în aer sub formă de gaze și sunt dăunători pentru sănătatea aerului și a organismului dumneavoastră.

Nu veți putea să le eliminați în totalitate, dar faptul că sunteți conștienți de ceea ce le poate elibera în aer vă poate ajuta să știți ce măsuri de precauție să luați.

Ce puteți face
Folosiți produse de curățenie ecologice, evitați odorizantele și lumânările sintetice, citiți etichetele produselor de îngrijire personală pe care le folosiți pentru a vă reduce expunerea la COV. Deschideți ferestrele atunci când faceți curățenie și adăugați în apartamentul dumneavoastră plante de interior.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo