Din păcate, sezonul rece este una dintre cele mai proaste perioade ale anului pentru calitatea aerului din interior, fie acasă, fie la locul de muncă. Oamenii se înghesuie în interiorul clădirilor etanșe și schimbă ventilația cu încălzirea. Acest lucru reține poluanții și umiditatea în interior, ceea ce reprezintă o rețetă pentru un aer rău.
Oamenii își petrec 90% din timp în spații închise în mod normal. În această iarnă, oamenii vor sta închiși în casă chiar mai mult decât de obicei – iar riscul de răspândire a coronavirusului este crescut în mediile închise.
Un motiv în plus pentru a fi cât mai bine pregătiți.
Ce înrăutățește calitatea aerului interior pe timp de iarnă?
Etanșarea locuinței
Când este frig, toată lumea închide toate ferestrele și ușile. Cu toate acestea, acest lucru reține COV, praf și alte molecule nocive din aer. O ventilație inadecvată în locuințe și clădiri crește nivelul de poluare a aerului.
Fumul de la șeminee
Șemineele pe lemne sunt adesea alegerea preferată pentru încălzirea locuințelor fără a crește factura la încălzire. Cu toate acestea, atunci când aerul devine rece și dens în timpul iernii, fumul întâmpină mai multă rezistență la aer. Acest lucru face ca o cantitate mai mare să fie reținută în locuința dumneavoastră, ceea ce poate cauza probleme de sănătate.
Fumul de lemn, dacă este lăsat necontrolat, crește expunerea rezidenților la cantități periculoase de PM2,5, care pot provoca o serie de efecte negative.
Umidificarea excesivă
Aerul rece de afară este „uscat”, așa că oamenii compensează adesea prin pornirea umidificatoarelor. Cu toate acestea, dacă nu urmăriți nivelul corect de umiditate în casa dvs. poate duce la apariția mucegaiului și a acarienilor.
Mucegaiul poate cauza probleme serioase atât pentru clădiri, cât și pentru sănătatea oamenilor.
Prezența îndelungată în interior
Ființele umane degajă zilnic o cantitate mare de vapori de apă.
Micile picături de apă care plutesc în aer sunt prinse în interiorul casei dumneavoastră. Pe măsură ce nivelul vaporilor de apă crește, temperatura aerului se încălzește.
Acest lucru se traduce printr-o creștere a umidității. Iar atunci când umiditatea crește într-un mediu interior, mediul devine mai puțin igienic și mai propice pentru bacterii, mucegai și viruși.
Protejarea împotriva COVID-19 în timpul iernii
Având în vedere că sezonul de iarnă se apropie, iar COVID-19 este încă o amenințare, este esențial ca oamenii să știe cum să își optimizeze aerul din interior într-un mod care să minimizeze riscul de infectare.
Deschideți periodic fereastra timp de 10-15 minute pentru a menține aerul din interior curat. Da, se va răci, dar acum ați adus aer proaspăt înăuntru..
De asemenea, poate doriți să luați în considerare implementarea unor măsuri suplimentare pentru a menține aerul interior curat. Aceste măsuri ar putea include achiziționarea de purificatoare de aer sau a unui ventilator cu recuperare de căldură.
De ce este importantă urmărirea calității aerului interior
Cunoașterea este putere. Până când nu știți ce probleme aveți cu aerul, nu le puteți corecta.
Cel mai frecvent factor determinant al problemelor de calitate a aerului interior pe timp de iarnă este umiditatea.
Cu toate acestea, înainte de a fi sigur că aceasta este problema și de a decide cum să îmbunătățiți calitatea aerului din interior iarna, aveți nevoie de date. Trebuie să fiți conștienți de ceea ce vă afectează calitatea aerului interior. Aici intervine monitorizarea.
A avea un dispozitiv inteligent care urmărește principalii factori ai calității slabe a aerului interior este un prim pas crucial. Un sistem eficient de monitorizare a calității aerului ar trebui cel puțin:
- să indice dacă nivelul de umiditate sau alți parametri ajung la niveluri inacceptabile,
- să împărtășească informații cu privire la ce parte a casei contribuie la această creștere și..
- să ofere recomandări pentru a rezolva problema.
Un sistem bun de monitorizare a calității aerului interior poate urmări factorii care contribuie la o calitate slabă a aerului interior: Nu numai umiditatea, ci și temperatura, nivelurile de praf, COV și CO2.
Cum să îmbunătățiți calitatea aerului interior în timpul iernii
Odată ce începeți să urmăriți calitatea aerului interior pe timp de iarnă, veți ști exact care sunt problemele. De aici, puteți începe să implementați soluții.
Acțiuni frecvente care ajută îmbunătățirea calității aerului interior:
- Ventilați zilnic cu aer proaspăt.
- Dacă vremea nu vă permite să țineți ferestrele deschise, porniți hota sau ventilatoarele de baie pentru câteva minute.
- Verificați filtrele aparatelor de aer condiționat și înlocuiți-le dacă este necesar.
- Depozitați substanțele chimice toxice (de exemplu, vopsea, pesticide) afară.
- Păstrați covoarele și alte țesături uscate pentru a evita dezvoltarea mucegaiului și a mucegaiului.
Sezonul rece este cel mai rău sezon pentru aerul din interior și nu este niciodată prea devreme pentru a începe să vă pregătiți.