Suntem cu toții conștienți de efectele îngrozitoare pe care le are poluarea asupra mediului înconjurător. În special oamenii care lucrează în orașe sau care locuiesc în locuri cu mult trafic, care se confruntă zi de zi cu smogul industrial sau cu fumul degajat de vehicule.
Cei mai mulți dintre noi sunt, de asemenea, conștienți de problemele de sănătate, cum ar fi astmul și bronșita, pe care poluanții agresivi le pot provoca sau intensifica – mai ales având în vedere numărul record de infecții respiratorii înregistrate în prezent în rândul copiilor.
Dar, în timp ce suntem ocupați să ne gândim la impactul negativ al poluării aerului în aer liber în orașele noastre, în țară și în lume, v-ați oprit vreodată să vă gândiți la calitatea aerului în interior?
Este ușor să presupunem că aerul din locuință este sigur și confortabil dacă alarma de incendiu și monitorul de monoxid de carbon nu sună. Din păcate, dacă doriți ca locuința să fie sănătoasă ar trebui să începeți să acordați atenție altor factori care ar putea afecta calitatea aerului.
Calitatea slabă a aerului a fost asociată cu boli pulmonare precum astmul, boala pulmonară obstructivă cronică și chiar cu cancerul pulmonar.
Care sunt cauzele poluării aerului din interior?
Calitatea slabă a aerului din locuința dumneavoastră (sau din interiorul oricărei clădiri) poate fi cauzată de o mare varietate de factori. Cauzele comune includ:
- Aragazurile cu gaz
- Umiditatea și mucegaiul
- Produse de curățare
- Fumul de țigară
- Scurgeri de monoxid de carbon
Dioxid de carbon (CO2)
Deși are o reputație cam proastă, dioxidul de carbon este o componentă naturală a aerului nostru.
CO2 este adăugat în aer de o varietate de surse – inclusiv de oameni. De fapt, noi jucăm un rol major în ceea ce privește nivelurile de dioxid de carbon din interior.
Dioxidul de carbon este sigur în doze mici, totuși, prea mult dioxid de carbon într-o zonă mică – cum ar fi un dormitor sau un birou – poate duce la somnolență, dureri de cap, scăderea productivității și o calitate slabă a somnului.
Ventilația este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la calitatea aerului interior. Ratele scăzute de ventilație, precum și concentrațiile de dioxid de carbon (CO2) din aerul interior, au fost asociate cu rezultatele privind sănătatea și calitatea percepută a aerului. Rata de ventilație a fost asociată, de asemenea, cu performanțele profesionale în munca de birou și cu performanțele școlare ale elevilor.
Izolația termică contribuie la etanșeitatea clădirii, ceea ce crește, de obicei, nevoia de ventilație controlată.
Substanțe chimice (COV)
Atunci când măsurăm „substanțele chimice” din aerul dumneavoastră, căutăm în special COV sau compuși organici volatili. Multe materiale de construcție obișnuite, produse de uz casnic și activități de interior emit COV în aerul dumneavoastră. COV includ o varietate de substanțe chimice diferite, inclusiv formaldehidă, benzen și acetonă.
Ca și dioxidul de carbon, COV nu sunt foarte toxici, iar prezența unor cantități mici în aerul nostru este inevitabilă. Cu toate acestea, concentrațiile mai mari de COV pot duce la o varietate de probleme de sănătate, inclusiv la apariția eczemelor, alergii, astm și dureri de cap.
Praf
Praful declanșează alergii pentru aproximativ 20 de milioane de americani și, spre deosebire de polen, praful poate apărea pe tot parcursul anului. Nu este o surpriză, deoarece o bucată de praf conține un amestec de elemente neplăcute, cum ar fi piele moartă, spori de mucegai, bucăți de insecte moarte și păr de animale de companie. Deși particulele mari de praf pot fi văzute cu ochiul liber, particulele fine de praf (PM2,5) sunt adesea invizibile și pot avea consecințe grave asupra sănătății.
De asemenea, praful poate provoca mâncărimi, astm, eczeme și febra fânului. Expunerea la acarieni a fost, de asemenea, legată de conjunctivită, pneumonie hipersensibilă și dureri de cap atât alergice, cât și de migrene.
Cum puteți scăpa atunci de acarienii din praf?
Acarienii iubesc locurile întunecate și umede, cu temperaturi de 21 °C sau mai mari și umiditate de peste 75%. Reglarea temperaturii și a umidității poate ajuta la prevenirea răspândirii acarienilor de praf în întreaga casă.
Temperatura
Temperatura vă afectează în mai multe moduri decât vă dați seama – studiile arată că schimbările semnificative de temperatură vă pot face să deveniți mai puțin productivi și să aveți probleme în îndeplinirea sarcinilor fizice și mentale.
Pentru cel mai bun confort și productivitate, respectați două intervale de temperatură, în funcție de perioada anului:
Vara: 22 °C – 26 °C
Iarna: 20 °C – 24 °C
Iar dacă urmăriți performanța maximă la locul de muncă, productivitatea dvs. este la cel mai bun nivel între 21°C – 22 °C.
Umiditatea
Umiditatea joacă un rol important în confortul general, iar umiditatea prea mare sau prea mică poate cauza probleme de sănătate. Vă simțiți cel mai confortabil atunci când umiditatea relativă a aerului din jurul dumneavoastră se situează între 20 și 60 la sută.
Dacă umiditatea interioară urcă peste 60 la sută, începeți să riscați să apară mucegai și mucegai în locuința dumneavoastră. Pe de altă parte, dacă umiditatea interioară este sub 20 la sută, veți începe să vă confruntați cu iritații ale ochilor, nasului, pielii și gâtului. Dacă purtați lentile de contact, acestea se pot irita atunci când umiditatea este prea scăzută.
Radon
Radonul din aerul interior a fost asociat cu cancerul pulmonar. Radonul gazos difuzează prin sol în locuințe în zonele în care roca de bază conține uraniu în exces. Radonul se evaporă, de asemenea, din apa din gospodării în aer la încălzire.
Microbii
Agenții microbieni pot juca un rol în dezvoltarea astmului și a bolilor alergice ale căilor respiratorii. Multe ciuperci conțin alergeni, iar sensibilizarea este posibilă prin expunerea în interior la ciuperci din cauza umezelii și a creșterii mucegaiului.
În plus, infecțiile virale pot fi transmise prin aerul din interior.
Animale de companie și dăunători
Animalele dăunătoare, acarienii din praful de casă și gândacii sunt surse importante de alergeni de interior. Expunerile la aero-alergeni pot provoca sensibilizare cu producerea de anticorpi IgE. Anticorpii IgE favorizează dezvoltarea bolilor alergice ale căilor respiratorii, a rinitei și a astmului (Beasley et al. 2000).
Literatura științifică privind contactul cu animalele de companie și efectele acestora asupra dezvoltării astmului este contradictorie. Cu toate acestea, persoanele alergice ar trebui să evite expunerile la alergeni care provoacă reacțiile alergice.
Cum pot face ca aerul meu să fie mai curat?
Este aproape imposibil să preveniți pe deplin poluarea aerului în locuința dumneavoastră din cauza aparatelor pe care le folosim zilnic, cum ar fi aragazurile și produsele de curățare. Locația joacă, de asemenea, un rol important în ceea ce privește gradul de poluare a aerului, deoarece poluarea din exterior poate pătrunde în casa dumneavoastră.
Cu toate acestea, există măsuri pe care le puteți lua pentru a face ca aerul din casa dvs. să fie mult mai sigur și mai curat.
Aerisiți locuința în mod regulat
Fumul de țigară este un alt poluant comun al aerului. Primul pas pe care îl puteți face pentru ca aerul din casa dumneavoastră să fie mai curat este să nu mai fumați în interior. Dacă cineva din locuința dumneavoastră fumează, insistați ca haina sa să fie ținută într-un dulap special, departe de hainele nefumătorilor. În cazul în care în casa dumneavoastră miroase a fum de țigară, deschideți ferestrele pentru a face să circule aerul.
Păstrarea ferestrelor deschise în timpul curățeniei poate contribui, de asemenea, la reducerea la minimum a poluării cauzate de substanțele chimice din produsele de curățenie. Aerisiți-vă întotdeauna bine casa după o curățenie de amploare și luați în considerare alternative ecologice, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, sucul de lămâie și oțetul, care vor face treaba și sunt mai bune pentru mediu și pentru sănătatea dumneavoastră.
Scăpați de acarieni
Alergiile la praf sunt, de fapt, alergii la acarieni – dăunători microscopici care trăiesc din umezeala și din pielea umană care se găsesc în așternuturi, perne, saltele, jucării de pluș, tapițerie și covoare.
Pentru a distruge acarienii din casă, aspirați și curățați cu abur mobilierul tapițat în mod regulat și mențineți nivelul de umiditate sub 50% cu un dezumidificator. Folosiți huse rezistente la acarieni, aspirați salteaua, nu vă faceți patul la prima oră și spălați întotdeauna lenjeria de pat în apă foarte fierbinte.
Țineți animalele de companie în afara dormitorului
Sunteți sensibil la alergenii animalelor de companie? Țineți prietenii blănoși departe de dormitor.
Curățați des podelele și mobilierul tapițat (de două sau mai multe ori pe săptămână) pentru a reduce expunerea. Spălându-vă animalele de companie sau folosind dispozitive de curățare a aerului din interior nu vă vor ajuta prea mult.
Cumpărați un produs de purificare a aerului
Plantele de apartament pot face mai mult decât să adauge o notă frumoasă casei tale. Potrivit unui studiu NASA, există o serie de plante care purifică aerul și care vă pot detoxifica locuința. Iedera engleză, plantele păianjen, plantele șarpe și crizantemele ca opțiuni bune pentru filtrarea toxinelor.
O altă opțiune este să investești într-un purificator de aer.
Nu puteți vedea cu ochiul liber poluanții din aer, dar aceștia pot provoca probleme respiratorii sau pot exacerba probleme precum febra fânului. Evident, nu ne putem opri din respirat, așa că un purificator poate ajuta prin captarea poluării și proiectarea aerului curat înapoi în întreaga cameră.