Când am nevoie de un umidificator de aer?

2

Aerul uscat duce la o serie de simptome inconfortabile pe care nu le-ai prevăzut (cum ar fi pielea uscată și sângerările nazale, pentru a numi doar câteva).

Dacă suferiți de astm sau de o altă afecțiune respiratorie, aerul uscat vă poate, de asemenea, agrava simptomele.

Care este rolul unui umidificator

Umidificatoarele sunt dispozitive care eliberează vapori de apă sau aburi pentru a crește nivelul de umiditate din aer.

Acest lucru poate fi deosebit de util iarna, când vremea și sistemele de încălzire interioară pot face ca aerul să fie uscat – și să vă usuce ochii, nasul, buzele și pielea. … Odată ce ați achiziționat un umidificator, este totuși important să urmăriți nivelul de umiditate.

avantajele unui umidificator

Tipuri de umidificatoare

Umidificatoare cu vapori reci

Aceste tipuri de umidificatoare emit o ceață de vapori reci în aer. Înainte de a ieși din umidificator, apa trece printr-un filtru pentru a expulza toate impuritățile. Umidificatoarele cu ceață rece sunt, de asemenea, ușor de curățat și accesibile.

Acest tip de umidificator funcționează bine atât pentru copii, cât și pentru animalele de companie, datorită filtrului de impurități.

Umidificatoare cu vapori calzi

Umidificatoarele cu ceață caldă funcționează cel mai bine în climatele reci. Aceste umidificatoare încălzesc de fapt apa pentru a crea un abur. Vaporii sunt apoi răciți înainte de a fi eliberați în aer. Procesul de încălzire scade riscul de contaminare bacteriană și crește puritatea.

Aceste umidificatoare sunt recunoscute pentru atingerea unor niveluri ridicate de saturație a umidității și pentru reducerea acumulării de bacterii și germeni. Similar cu umidificatoarele cu ceață rece, acest soi este, de asemenea, compatibil cu inhalatorii și produsele medicinale.

Ventilatorul intern al unui umidificator cu ceață caldă este de obicei mai silențios decât un model cu ceață rece.

În ceea ce privește prețul, umidificatoarele cu ceață caldă sunt un pic mai scumpe din cauza sistemului de filtrare.

Umidificatoare cu vapori… Vezi oferta pe AlecoAIR

Umidificatoare cu ultrasunete

Aceste tipuri de umidificatoare folosesc o diafragmă metalică vibrantă (de obicei din metal sau ceramică) pentru a elibera umiditate în aer. Vibrațiile creează picături de apă, care sunt apoi expulzate în încăpere.

Majoritatea umidificatoarelor cu ultrasunete vă oferă opțiunea de a alege între o ceață caldă sau rece.

Nu numai că umidificatoarele cu ultrasunete folosesc foarte puțină energie pentru a funcționa, dar sunt și extrem de silențioase. Acest lucru le face o alegere ideală pentru dormitoare și pentru copiii care sunt ușor de distras de zgomotul crescut.

Umidificatoarele cu ultrasunete sunt eficiente din punct de vedere energetic și ușor de curățat. Atunci când sunt setate pentru ceață caldă, poate apărea contaminarea bacteriană. De asemenea, este posibil să observați o anumită acumulare de praf mineral.

Umidificatoarele cu ultrasunete sunt puțin mai scumpe decât alte varietăți, dar oferă opțiuni de ceață rece și caldă, silențioase și eficiente din punct de vedere energetic.

Umidificatoare cu ultrasunete… Vezi oferta pe AlecoAIR

Când trebuie sa folosești un umidificator

Atunci când umiditatea relativa este mai mică de 30%, înseamnă că locuința dumneavoastră este prea uscată și aveți nevoie de un umidificator.

Un test simplu pe care îl puteți face pentru a determina umiditatea relativă din interiorul locuinței:

  1. Puneți două sau trei cuburi de gheață într-un pahar, adăugați apă și amestecați.
  2. Așteptați trei-patru minute.
  3. Dacă nu se formează umezeală pe exteriorul paharului, aerul este prea uscat; este posibil să aveți nevoie de un umidificator. Dacă apa s-a condensat pe partea exterioară a paharului, nivelul de umiditate relativă este ridicat.

testul umiditatii relative

Umiditatea trebuie monitorizată zilnic, deoarece temperaturile exterioare se vor schimba. Luați în considerare achiziționarea unui higrometru digital (disponibil pe scară largă) și verificați-l în mod regulat. Prin monitorizarea calității aerului din interior, putem evita efectele negative asociate cu excesul de umiditate. Nivelurile de umiditate din interior vor varia, în funcție de sezon.

Umiditatea relativă ridicată din interior include câteva semne generale. De asemenea, trebuie să urmăriți semnele de aburire frecventă a ferestrelor, care pot indica o umiditate prea mare.

Luați în considerare și achiziționarea unui higrometru care verifica in permanenta nivelul de umiditate din locuință.

Cum alegi umidificatorul potrivit

Atunci când alegeți cel mai bun umidificator pentru locuință, luați în considerare dimensiunea spațiului. Scopul este să obțineți un nivel de umiditate optim – între 30 și 50 la sută. Dacă nu este suficientă umiditate, veți avea în continuare simptome de durere în gât și nas înfundat; dacă adăugați prea multă umiditate, riscați să favorizați dezvoltarea bacteriilor, acarienilor și chiar a mucegaiului.

Pentru a evalua nevoile dvs. de umidificator, măsurați metrii pătrați ai camerei. Umidificatoarele mici funcționează pentru camere de până la 25 de metri pătrați, umidificatoarele medii se potrivesc spațiilor care au între 50 și 80 de metri pătrați, iar aparatele mari sunt cele mai bune pentru spații mai mari, de 80 de metri.

Avantajele folosirii unui umidificator

– Un umidificator poate scădea șansele de răceală
– Umidificatorul de aer reduce praful dintr-o încăpere și, implicit, predispoziția la alergii
– Reduce sforăitul, somn mai calitativ
– Protejează mobilierul și pereții

umidificare aer

Întreținerea corecta a umidificatorului de aer

Deși utile, umidificatoarele vă pot îmbolnăvi dacă nu sunt întreținute corespunzător sau dacă nivelul de umiditate devine prea ridicat.

Dacă folosiți un umidificator, asigurați-vă că verificați nivelurile de umiditate și păstrați umidificatorul curat. Umidificatoarele murdare pot genera mucegai sau bacterii.

Dacă aveți alergii sau astm, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza un umidificator.

Reîmprospătați apa

Umidificatoarele de cameră folosesc zilnic un volum de apă ce trebuie schimbata zilnic pentru a evita apariția mucegaiului sau a bacteriilor. Spălați recipientul la 2-3 zile.

Schimbați filtrul

Dacă aveți un umidificator cu sistem de filtrare, schimbați filtrul asa cum recomandă producătorul.

Verificați nivelul de umiditate

Verificați nivelul de umiditate din locuinta la fiecare câteva zile, deoarece prea multă umiditate poate provoca, de asemenea, probleme pulmonare.

Un nivel ridicat de umiditate în aer poate declanșa alergii și astm, precum și favoriza dezvoltarea mucegaiului, a bacteriilor, a mucegaiului și a acarienilor.

Metode naturale de umidificare a camerei

Fierbeți apa

Fierberea apei este probabil una dintre cele mai rapide modalități de umidificare a unei încăperi. Oricine poate face acest lucru în casa sa, deoarece nu necesită mult efort. Trebuie doar să luați o cratiță, să adăugați apă și să o lăsați să fiarbă. Aburul eliberat în aer adaugă umiditate în zonele din jur.

Puteți profita de această ocazie și să adăugați uleiuri esențiale pentru a face aerul mai liniștitor și mai relaxant. Câteva picături de uleiuri esențiale relaxante precum levănțică sau trandafir sunt suficiente. Adăugarea altor varietăți de uleiuri esențiale poate ajuta, de asemenea, la combaterea germenilor și sau la ameliorarea tusei și a răcelii.

Plantele de apartament

Plantele pierd apă în mediul înconjurător printr-un proces numit transpirație. Deși apa este esențială pentru o plantă, doar o cantitate mică absorbită de rădăcini este utilizată pentru creșterea plantei.

Excesul de apă se pierde prin părțile aeriene ale plantei, cum ar fi frunzele, florile și tulpinile. În locuința dumneavoastră, puteți profita de acest proces natural pentru a suplimenta umiditatea în casă.

Puneți un vas cu apă lângă o sursă de căldură

Atunci când apa este expusă la căldură, se evaporă sub formă de vapori. Dacă aveți un calorifer în casă, puneți lângă el un vas ceramic sau metalic cu apă. Veți fi surprins de modul în care se eliberează apa. Dacă nu aveți calorifer, puteți plasa vasul cu apă lângă o sursă de căldură.

Folosiți o sticlă cu pulverizator

O sticlă cu pulverizator, cum sunt cele pentru plante, animale de companie sau produse de curățare, poate funcționa, de asemenea, pentru a îmbunătăți umiditatea. Pur și simplu umpleți sticla cu apă rece sau caldă și pulverizați în aer din când în când.

Cu cât mai fină este ceața din sticla de pulverizare, cu atât mai bine și mai eficient va funcționa. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă să nu pulverizați mai multă apă decât cea care se poate evapora rapid, altfel ați putea să vă deteriorați mobila, lenjeria de pat sau covorul.

Umezește perdelele

Pulverizarea perdelelor este o altă modalitate excelentă de a adăuga umiditate în casa ta. Luați o sticlă de pulverizare și umeziți perdelele. Pentru ca acest lucru să funcționeze, perdelele trebuie să fie expuse la lumina soarelui. Acest lucru va ajuta la evaporarea apei în cameră.

Pentru a grăbi lucrurile, puteți deschide ferestrele și lăsați aerul să sufle prin perdele.

O fântână de interior

O fântână de interior sau o cascadă sunt o idee excelentă pentru a îmbunătăți umiditatea. Pentru proprietarii de locuințe, o fântână de interior va fi, de asemenea, o soluție decorativă și permanentă pentru a ajuta la ținerea la distanță a aerului uscat.

O fântână de interior, o cascadă sau alte elemente de apă din jurul casei dvs. acționează ca umidificatoare naturale. Atunci când aerul este uscat, apa se va evapora.

Acest proces, deși lent, vă va umidifica locuința și, de asemenea, va preveni umidificarea excesivă.

Întrebări frecvente

Umidificatoarele pot fi deosebit de eficiente pentru tratarea uscăciunii pielii, a nasului, a gâtului și a buzelor. De asemenea, acestea pot atenua unele dintre simptomele cauzate de gripă sau de răceala obișnuită.

Cu toate acestea, utilizarea excesivă a umidificatoarelor poate înrăutăți potențial problemele respiratorii. Este important să știți cum să le folosiți corect.

Cât de des trebuie să fie umplut un umidificator?

Goliți complet rezervorul, apoi să îl umpleți din nou – nu adăugați mai multă apă în el pur și simplu. Aceasta deoarece bacteriile se înmulțesc în apa stagnantă.

Care este nivelul optim de umiditate în locuință?

În general, nivelurile de umiditate sunt mai ridicate vara și mai scăzute iarna. În mod ideal, umiditatea din locuința dvs. ar trebui să fie între 30% și 50%.

Cum se măsoară umiditatea din aer?

Cel mai bun mod de a testa nivelul de umiditate din casă este cu ajutorul unui higrometru. Acest dispozitiv seamănă cu un termometru si măsoară cantitatea de umiditate din aer.

Evitați să plasați higrometrul lângă uși, umidificatoare, încălzitoare sau aparate de aer condiționat. Odată ce higrometrul este așezat în locația aleasă, lăsați-l câteva ore pentru a obține o citire cât mai bună. Efectuarea citirii imediat după amplasarea umidificatorului va duce cel mai probabil la o citire falsă.

Atunci când cumpărați un umidificator, luați în considerare achiziționarea unuia cu un higrometru încorporat care menține umiditatea într-un interval sănătos.

Care sunt riscurile folosirii greșite ale unui umidificator

Arsurile sunt cele mai frecvente leziuni asociate cu umidificatoarele. Aveți grijă deosebită dacă aveți copii. Nu lăsați niciodată copiii să manipuleze umidificatoarele și nu amplasați un umidificator cu ceață caldă în dormitorul unui copil.

Prea multă umezeală poate crea condens pe pereți. Ca urmare, mucegaiul poate crește și se poate răspândi în toată casa.

Umidificatoarele necurățate pot provoca o creștere bacteriană care poate favoriza tusea și răceala. Vaporizatoarele cu abur se pot murdări rapid, dar sunt, de asemenea, printre cele mai ușor de curățat. Clătiți toată apa folosită între utilizări. Urmând instrucțiunile producătorului, curățați unitatea în mod regulat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Spălați rezervorul și sistemul de filtrare la fiecare două-trei zile în timpul utilizării.

Deschiderea ferestrei ajută la creșterea umidității?

Aerul uscat se întâlnește, în mod normal, în timpul sezonului de iarnă. Deschiderea ferestrelor nu numai că este contraproductivă, dar va reduce și nivelul de umiditate din locuința dumneavoastră.

Țineți întotdeauna ferestrele închise și folosiți metodele de mai sus sau, mai bine, un umidificator pentru a menține nivelul optim de umiditate.

Un difuzor de arome poate fi folosit pe post de umidificator?

Da. Un difuzor de uleiuri esențiale va adăuga umiditate în aer. Cu toate acestea, singurul scop al unui difuzor este de a difuza uleiuri esențiale în aer. Așadar, atunci când utilizați un difuzor pentru a umidifica, acesta va îmbunătăți umiditatea doar cu un mic procent.

Dacă doriți să difuzați și să umidificați în același timp, puteți încerca o combinație de difuzor umidificator.

Care sunt cauzele aerului uscat din locuință?

În timpul sezonului răcoros, umiditatea este foarte scăzută. Astfel, în majoritatea locuințelor, oamenii dau drumul la sistemul de incalzire. Acest lucru, de fapt, nu face decât să scadă cantitatea deja mică de umiditate din aer.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo