Când ar trebui să schimb aparatul de aer condiționat?

0

Dacă sistemele noastre de climatizare ar putea dura o veșnicie. Ca orice aparat electrocasnic și aparatul de aer condiționat se poate strica. Și, din păcate, mulți oameni tind să uite acest lucru până când rămân fără căldură sau aer condiționat atunci când au cea mai mare nevoie de ele.

Dacă vă întrebați când ar trebui să vă reparați sau să vă înlocuiți echipamentul de climatizare, există câțiva factori importanți pe care veți dori să îi luați în considerare.

Care este durata de viata a unui aparat de aer conditionat?

În medie, un aragaz va funcționa în jur de 20 de ani, în timp ce aparatele de aer condiționat au o durată medie de viață mai apropiată de 15 ani.

Dar există și o serie de factori suplimentari care joacă un rol – cum ar fi cât de des îl utilizați, climatul în care locuiți, marca, dimensiunea etc., astfel încât întreținerea de rutină poate prelungi longevitatea sistemului dumneavoastră.

Vechime aparat

Dacă pompa de căldură sau aparatul de aer condiționat are mai mult de 10 ani este cu siguranță timpul să cereți unui tehnician să arunce o privire.

Se recomandă înlocuirea unității de aer condiționat la fiecare 10-15 ani, dar chiar și aparatele mai noi ar putea să nu merite costul reparației față de o înlocuire, în funcție de problemă.

Rețineți că, atunci când vă înlocuiți aparatul de aer condiționat, anumite sisteme sunt mai eficiente decât altele, iar faptul de a avea un tehnician potrivit care să efectueze instalarea poate preveni problemele pe parcurs. Unitățile de înaltă eficiență, atunci când sunt instalate corect, vă pot economisi până la 20% din costurile de încălzire și răcire.

Reparații frecvente

Pe măsură ce echipamentele de încălzire și de răcire îmbătrânesc, acestea vor deveni și mai puțin eficiente. Dacă vă treziți că apelați în mod repetat la un tehnician pentru o nouă problemă, probabil că asta se întâmplă. Pentru a vă scuti de acumularea costurilor de reparații și de dureri de cap, ar putea fi cel mai logic să investiți într-o unitate nouă.

De asemenea, este posibil să observați că factura dvs. de energie crește în mod constant. Dacă nu puteți da vina pe schimbări notabile în utilizarea aparatului, atunci este probabil că se datorează uzurii unității acestuia.

Un sistem mai puțin eficient nu numai că este costisitor, dar poate afecta și confortul general al locuinței.

Uzura

Daca ati avut ghinionul sa montați un aparat sub-dimensionat stiti cu siguranta cate ore trebuia sa functioneze ca sa ajunga la temperatura dorita de dumneavoastra.

Durata de viata a unui aparat ce functioneaza in mod non-stop sau este folosit si iarna pentru racire, este vizibil mai mica decat a unui aparat ce functioneaza doar 2 luni pe an.

Tipul de freon

In trecut, aparatele de aer conditionat foloseau ca agent frigorific freon R22, apoi R407C. Ulterior R410 si R32 – ecologic.

Daca aveti un aparat de aer conditionat vechi ce functioneaza cu R407 sau, mai rau, cu R22 este posibil sa nu mai gasiti ajutor corect in cazul in care aparatul pierde freon.

Este posibil sa dati peste o echipa cu exces de zel care sa schimbe agentul frigorific si sa incarce aparatul cu ce are la îndemână că „merge și-așa”.

Odata schimbat tipul de freon, problemele nu se vor incheia niciodata si veti fi obligati pana la urma sa schimbati aparatul.

Din pacate buteliile de freon nu sunt de unica folosinta, ele se reincarca. Din acest motiv nu aveti cum sa verificati corectitudinea spuselor celui care completeaza sau incarca freon..

Clasa energetica

Asa cum am arata intr-un articol mai vechi, puteti economisi pana la 500 lei la 1000 kWh de energie termica daca aparatul dumneavoastra este clasa A in loc de A+++. In acest caz repararea frecventa a unui aparat de clasa inferioara nu se justifica.

Brand

Trebuie sa recunoastem ca unele brand-uri sunt mai grijulii cu renumele lor. Fac totul pentru un produs cât mai perfect si fiabil, furnizează rapid piese de schimb, au documentatii si fac cursuri de specializare pentru tehnicieni.

In timp ce alte nume (nu le pot numi brand) dau un tun si anul viitor dispar sau schimba numele firmei..

Stiati ca in China va puteti face propriul brand de aparate de aer conditionat?

Branduri recomandate:

Dacă ați bifat câteva elemente de pe această listă, atunci înlocuirea aparatului de aer conditionat poate fi solutia cea mai buna (uneori singura).

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo