Atunci când încercați să adormiți, creierul va încerca să vă reducă temperatura generală a corpului, iar această ușoară scădere a temperaturii este cea care ajută la inducerea somnului. Dacă în cameră este prea cald sau prea rece, creierului tău îi va fi greu să atingă temperatura corpului potrivită pentru un somn sănătos, făcându-te astfel să devii agitat și chiar să ai dificultăți în a adormi.
Ce legatura este intre temperatura corpului si somn
Pe lângă faptul că joacă un rol major în ceea ce privește confortul, temperatura poate afecta de fapt calitatea generală a somnului.
Ciclul nostru de somn este reglementat de ritmul nostru circadian. Ritmul circadian se bazează pe ciclul de lumină și întuneric al soarelui și este controlat de o parte a creierului numită nucleul suprachiasmatic, situat în hipotalamus. Acest „ceas corporal” principal își primește indicațiile de la o serie de factori de mediu și personali, de la expunerea la lumină (cea mai semnificativă), la exerciții fizice și temperatură.
Căldura corpului dumneavoastră atinge un maxim la sfârșitul după-amiezii și apoi începe să scadă seara pentru a vă pregăti corpul pentru somn, declanșând producția de melatonină. O temperatură ideală în dormitor este de aproximativ 16-18°C.
În timpul somnului, temperatura corpului continuă să scadă, ajungând la un punct scăzut în primele ore ale dimineții și apoi se încălzește treptat pe măsură ce dimineața avansează.
Ce temperatura trebuie sa ai in dormitor
Dacă în timp ce dormiți, camera nu are o temperatură adecvată, corpul dvs. va încerca să-și regleze temperatura internă, provocându-vă transpirație și frisoane, ceea ce vă va perturba somnul și, uneori, vă va face să vă treziți.
Temperatura optima pe durata noptii, ideala pentru somn:
- Nou-născuți: 22 – 23°C
- Copii: 21°C
- Adulți: 18.5 – 19°C
Cum poți menține temperatura optima pe timpul verii?
Pe timp de vară, este esențial să vă pregătiți în timpul zilei, astfel încât să evitați utilizarea aerului condiționat chiar înainte de somn.
Iată câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă răcoriți camera și pe dumneavoastră în timpul somnului:
Închideți jaluzelele (sau perdelele) și închideți ferestrele dacă temperatura de afară este mai ridicată în comparație cu cea din locuința dumneavoastră.
După ce apune soarele, deschideți totul și lăsați briza să vă răcorească camerele.
Țineți ferestrele deschise în timp ce dormiți.
Dormiți la parter (dacă aveți o casă cu mai multe etaje), deoarece căldura tinde să se ridice.
Recomandari pentru confort pe timpul noptii
Patul. Patul este de departe cel mai important element al unei nopți bune de odihnă. Este aproape imposibil să dormiți profund și eficient pe un pat vechi și incomod. Saltelele lipsite de confort, spațiu și sprijin au toate șansele să vă trezească obosit și cu dureri și, de asemenea, vor avea un impact semnificativ asupra somnului partenerului dumneavoastră.
Creați un sanctuar pentru somn. Dormitorul trebuie să fie un refugiu sigur și calm, dedicat somnului. Împodobiți-l cu lucruri pe care le iubiți, cum ar fi poze cu familia sau operele de artă preferate. Unele persoane preferă plantele sau florile proaspete, deoarece acestea aduc energie în cameră
Iluminatul. Lumina și întunericul sunt indicii puternice care îi spun corpului tău când este timpul să se trezească sau să se culce.
Atunci când este întuneric, eliberăm melatonină melatonină (hormonul care ajută la reglarea ritmului circadian al organismului), care relaxează corpul și ne ajută să adormim. Atunci când vedem lumina, corpul nostru presupune că este timpul să fim treji și alerți, motiv pentru care lumina artificială într-o seară ne perturbă ritmul circadian – făcându-ne să ne simțim mai puțin somnoroși.
Fara gadgetului in dormitor. Renunta la telefon, laptop sau televizor inainte de somn.
Influenta indirecte:
- O lenjerie moale si potrivita pentru somn
- Aerisiti camera inainte de somn
- Stabiliti un program fix pentru somn
- Fara consum de alcool sau cafea inainte de somn