Se pare că pandemia revine și nu prea avem ce face, decât să stăm în casă, să purtăm măști în aer liber și să bem multe lichide.
O altă modalitate de a face față este să ne luăm un purificator de aer pentru casă.
În ultimii ani, purificatoarele de aer au devenit o necesitate, aerul din interior poate deveni toxic din cauza fumului, a substanțelor chimice și a altor poluanți biologici. Funcția principală a unui purificator de aer este de a aspira aerul din interior și de a-l face să treacă printr-o serie de filtre pentru a elimina particulele nocive și praful înainte ca acestea să se depună.
Fără un purificator de aer, plămânii dvs. sunt singurul filtru pentru poluanții din aer, motiv pentru care atât de mulți oameni se îmbolnăvesc.
Dacă nu ați cumpărat deja unul, iată la ce trebuie să fiți atenți:
Purificatoarele de aer sunt cunoscute din punct de vedere medical pentru reducerea simptomelor de alergie, reducerea astmului, îmbunătățirea somnului, facilitarea respirației și crearea unui standard de viață mai bun în general.
Cel mai important lucru pe care trebuie să-l aveți în vedere este filtrul HEPA
Poți să treci peste orice altceva, dar singurul lucru pe care trebuie să îl ai într-un purificator de aer este un filtru HEPA (High Efficiency Particulate Air), care poate elimina peste 99,97% din particulele de 0,3 microni.
Fără ozon
Nu recomandăm purificatoarele de aer care utilizează ozon pentru a curăța aerul. Ozonul poate irita plămânii și poate provoca dureri în piept, tuse și dificultăți de respirație, chiar și la persoanele care nu suferă de astm și probleme pulmonare. Copiii și adulții în vârstă sunt mai sensibili la ozon.
Există în comerț purificatoare de aer care folosesc generatoare de ioni pentru a curăța aerul, iar acestea emit un nivel scăzut de ozon.
Ionizatoarele de aer, sau generatoarele de ioni negativi, descarcă electroni care formează ioni negativi în aer. Acești ioni negativi se atașează apoi de particule mici, cum ar fi fumul, praful și polenul, grupându-le în particule mai mari care pot fi filtrate mai ușor de purificatorul de aer.
Problema generatoarelor de ioni negativi este că produc de obicei și ozon.
Zgomotul ventilatorului
Un produs secundar al filtrării aerului din locuință este zgomotul produs de aparat. Dacă aveți de gând să folosiți purificatorul de aer în dormitor, nu veți dori unul care să sune ca un aspirator.
Însă, cum vă dați seama cât de zgomotos este un purificator de aer?
Deși îl puteți asculta în magazin, zgomotul este relativ – ceea ce sună liniștit într-un mall aglomerat poate suna tare într-un dormitor liniștit.
Pentru un test mai obiectiv, verificați nivelurile nominale de zgomot ale purificatorului de aer, măsurate în decibeli (dB).
Se recomandă ca în camerele de zi să se atingă un nivel maxim de zgomot de 50dB, iar în dormitoare maxim 30dB.
Ca o comparație, aspiratoarele sunt evaluate la 80dB, o conversație normală la 60dB, iar un frigider care bâzâie la 40dB.
Mai trebuie să știți că decibelii sunt măsurați pe o scară logaritmică, ceea ce înseamnă că diferența dintre valori crește pe măsură ce valorile devin mai mari. De exemplu, diferența dintre 20dB și 10dB nu este de două ori, ci de patru ori mai mare.
Consumabilele
Odată cu achiziționarea purificatorului de aer e bine sa cumpărați și 1 – 2 filtre de schimb. Fiecare aparat are un anumit standard pentru dimensiunile filtrelor.
Vă recomandăm să cumpărați un purificator de aer de la o marcă cunoscută, care va fi prezentă pe piață și pe viitor când veți avea nevoie de filtre de schimb.
Filtrele trebuie schimbate periodic la purificatoarele de aer. Acest lucru înseamnă că trebuie să verificați serviciul post-vânzare oferit de companie.
Ghid de Cumpărare
Ce tipuri de poluanți pot elimina purificatoarele de aer?
Purificatoarele de aer sunt aparate puternice care sunt concepute pentru a combate o mare varietate de poluanți din aer:
- Polen
- Sporii de plante și ciupercile
- Praf și acarieni de praf
- Păr și păr de animale de companie
- Sporii de mucegai
- Bacterii și viruși
- Tutun și fum, precum și mirosul acestora
- Mirosuri de alimente gătite, animale de companie și produse chimice de curățare
- Toxinele din aerosoli și pesticide
- Compuși organici volatili (COV) care se găsesc în vopsele, lacuri, produse de curățare, covoare noi și materiale de construcție
Fiecare dintre acești poluanți este considerat dăunător pentru sănătatea unei persoane, indiferent dacă aceasta are sau nu o alergie specifică față de ei.
Singura diferență este că persoanele care au o sensibilitate la un anumit contaminant observă imediat efectele, în timp ce altele care nu au o sensibilitate pot ajunge să aibă o problemă gravă de sănătate în urma unei expuneri pe termen lung.
Sisteme de filtrare și purificare aer
Filtrarea HEPA
Modelele care folosesc termenul „de tip HEPA” sau „asemănător cu HEPA” sunt produse inferioare și pot capta doar particule cu dimensiuni de 2-5 microni. Acest lucru echivalează cu o scădere de peste 600% a eficienței.
Atunci când cumpărați un purificator de aer HEPA, căutați întotdeauna denumirea True HEPA.
Poluanții pe care îi poate elimina:
- polen,
- spori de mucegai,
- ciuperci,
- praf,
- părul de animale de companie,
- păr,
- spori de mucegai
- fumul vizibil.
Avantaje: Foarte eficient, captează particulele și nu le eliberează înapoi în aer, sigur pentru toate problemele respiratorii
Dezavantaje:
- necesită înlocuirea filtrelor pentru a menține eficiența,
- de obicei este cel mai scump tip de filtrare a aerului,
- nu elimină mirosurile sau vaporii chimici,
- pot fi zgomotoase
Filtrare cu ionizare
Această tehnologie de curățare a aerului funcționează prin emiterea în aer a unui nor de ioni încărcați care se fixează pe contaminanții din aer. Acest proces forțează aceste impurități să cadă pe podea și pe suprafețele din apropiere.
Acest proces elimină particulele ultrafine cu o dimensiune de până la 0,01 microni.
Mulți oameni confundă purificatoarele de aer HEPA cu purificatoarele de aer ionice și cu ionizatoarele de aer. Deși toate acestea pot elimina particulele din aer, fiecare unitate funcționează într-un mod diferit pentru a face acest lucru.
Poluanții pe care îi poate elimina:
- praf,
- polen,
- spori de mucegai,
- ciuperci,
- compuși organici volatili,
- unele bacterii și viruși,
- fumul vizibil.
Avantaje: Practic nu necesită întreținere, nu necesită înlocuiri costisitoare ale filtrelor, este mai puțin costisitor decât dispozitivele cu filtru HEPA, nu folosește un ventilator, ceea ce îl face foarte silențios.
Dezavantaje:
- poluanții rămân în încăpere, pe podea și pe suprafețe,
- plăcile de colectare necesită curățare frecventă cu apă și săpun,
- nu elimină mirosurile,
- produce cantități mici de ozon ca produs secundar care poate irita astmul și problemele respiratorii
Filtrare cu carbon
Acest tip de filtru de aer utilizează o formă specială de carbon activ care constă din milioane de pori mici și absorbanți.
După cum se explică în pagina noastră despre filtrele de aer cu carbon activ, aceste filtre nu sunt folosite pentru a elimina particulele care cauzează probleme de sănătate, ci mai degrabă scapă de cele care provoacă mirosuri. Aceste filtre sunt cele care fac ca o casă să miroasă proaspăt și curat și se găsesc întotdeauna într-un purificator de aer pentru eliminarea mirosurilor.
Poluanții în poate elimina:
- aburi chimici și gaze,
- mirosuri neplăcute (gatit, baie, etc)
- mirosuri de animale de companie, fum, vopsele și produse de curățare
Avantaje: Relativ ieftin de înlocuit, ajută o cameră să miroasă proaspăt
Dezavantaje: purificare minima (doar mirosuri neplacute)
Lumină ultravioletă (UV)
Spre deosebire de celelalte trei filtre menționate, această tehnologie emite o lumină invizibilă care atacă poluanții Lumina UV este conținută în interiorul purificatorului de aer și nu este eliberată în încăpere.
Un purificator de aer cu lumină UV cu această tehnologie utilizează banda UV-C a spectrului ultraviolet. Această bandă este complet sigură pentru oameni și nu provoacă efecte secundare negative.
Scopul principal al unei lumini UV este de a ucide bacteriile și virușii din interiorul casei prin distrugerea structurii moleculare a ADN-ului lor. Rezultatul final este un mediu sterilizat, curat, lipsit de particule care te pot îmbolnăvi.
Poluanți pe care îi poate elimina: Bacterii, viruși și germeni
Avantaje: Lumina ultravioletă durează mii de ore și rareori trebuie înlocuită, creează un mediu steril, reduce numărul de germeni din interior care sunt responsabili de crearea de boli
Dezavantaje: Este bun doar la uciderea virușilor, bacteriilor și germenilor, nu poate fi cumpărat ca un dispozitiv de sine stătător (întotdeauna vine ca un bonus adăugat la un aparat de curățare a aerului HEPA sau ionic)
Funcțiile unui purificator de aer
Mai jos este o listă a celor mai comune caracteristici care fac un bun purificator de aer. Așadar, alegeți doar factorii care sunt cei mai importanți pentru dvs. atunci când selectați un purificator de aer pentru casa dvs.
- Pre-filtru – Acest filtru captează cele mai mari particule (cum ar fi părul și murdăria) și ajută la prelungirea duratei de viață a celorlalte filtre interne. Un filtru de aer pre-filtru este de obicei lavabil și reutilizabil pe toată durata de viață a produsului.
- Comenzi digitale – Acestea permit setări mai precise pentru controlul calității aerului decât în comparație cu un cadran rotativ sau un design cu butoane.
- Viteze reglabile ale ventilatorului – Purificatoarele de aer pot avea între 2 și 5 setări ale vitezei ventilatorului, de la joasă la mare și oriunde între ele. Unele includ chiar și o viteză turbo pentru a accelera procesul de curățare a aerului la cerere.
- Indicatori de înlocuire a filtrelor – Aceste lumini vă avertizează când este timpul să înlocuiți filtrele din cadrul unui aparat, atunci când acestea au devenit prea înfundate de poluanți. Menținerea unui filtru de aer proaspăt este cheia pentru a vă asigura că aparatul dumneavoastră curăță aerul cât mai eficient.
- Cronometru programabil – Acesta oprește automat aparatul după un anumit interval de timp, cum ar fi 2, 4 sau 8 ore. Această caracteristică ajută la economisirea energiei și împiedică aparatul să funcționeze continuu atunci când sunteți plecat de acasă.
- Mâner de transport – Un mâner vă oferă posibilitatea de a transporta cu ușurință aparatul între încăperi fără prea multe bătăi de cap.
- Rotile – Asemănătoare unui mâner de transport, rotilele sunt un set de roți care vă permit să rostogoliți aparatele mai grele dintr-o cameră în alta, astfel încât să vă puteți bucura de portabilitatea unui purificator de aer.
- Tratament antimicrobian – Acest strat previne acumularea și răspândirea bacteriilor și microorganismelor pe filtrele interne, ceea ce crește durata de viață a filtrului și previne reintroducerea acestor germeni înapoi în aer.
- Senzori de calitate a aerului – Acești senzori monitorizează aerul pentru anumiți poluanți și reglează automat filtrul de aer la nivelul necesar pentru a elimina rapid aceste particule.
- Tehnologia PlasmaWave – O metodă alternativă și mai sigură de ionizare a aerului, care nu emite ioni negativi și nu produce ozon, ci folosește vapori de apă pentru a obține același efect.
- Oxidare fotocatalitică – Un proces avansat de filtrare care funcționează împreună cu o lumină ultravioletă pentru a oxida substanțele chimice și a distruge compușii organici volatili, bacteriile, mucegaiul și ciupercile.
- Oxidare fotoelectrochimică – O versiune îmbunătățită a celei anterioare. Este o tehnologie brevetată care descompune poluanții și îi distruge la nivel molecular.
- Lumină de noapte – Vă ajută să localizați cu ușurință purificatorul de aer în interiorul unei camere întunecate și este convenabil pentru o locație în dormitor.
- Telecomandă – Aceasta vă permite să controlați aparatul de la distanță.
- Aplicație mobilă – Aceasta vă permite să controlați complet fiecare aspect al purificatorului de aer de pe dispozitivul dvs. mobil. Unele aplicații includ, de asemenea, date de monitorizare a calității aerului, astfel încât să puteți vedea în timp real cât de murdar sau curat este aerul din interiorul casei dvs.