Cine a inventat sauna

Deși mulți dintre noi suntem familiarizați cu beneficiile moderne ale unei saune, unii dintre noi s-ar putea să nu cunoască istoria saunei.

În băile tradiționale finlandeze, oamenii stăteau pe bănci de lemn la diferite înălțimi și transpirau profund pentru a elimina impuritățile din corp.

Deci, cine a inventat saunele?

Sauna este cel mai mult asociată cu cultura finlandeză.

Deși nu se știe exact când au fost inventate saunele, saunele finlandeze au început ca o combinație între baia romană (care folosește aer cald, uscat) și baia rusă (care folosește abur).

Sauna finlandeză era o saună cu fum, unde pietrele erau încălzite cu foc pentru mai multe ore, iar persoanele intrau în încăpere după ce majoritatea fumului se risipise.

A fost întotdeauna o parte a culturii finlandeze. Existau ritualuri legate de băi, cum ar fi să bei o ceașcă de ceai sau să mănânci înainte de o zi de muncă.

Pe lângă cultura finlandeză, și alte culturi au adoptat baia încălzită. În saunele rusești, oamenii folosesc un mic pachet de plante pentru a-și masa ușor pielea.

De-a lungul timpului, saunele au devenit un simbol al relaxării și purificării în multe culturi, oferind nu doar beneficii pentru sănătate, ci și un spațiu pentru socializare și ritualuri tradiționale.

Deci, cine a inventat saunele?

Saunele Antice

Tradiția saunelor datează încă din Europa de Nord, în țări precum Estonia, Letonia, Rusia și Finlanda. Se crede că primele saune au fost construite în jurul anului 2000 î.Hr.

În aceste țări, dezbaterea despre cine are cele mai bune saune se rezumă adesea la cine are cele mai multe tradiții și tehnici de construcție.

CITESTE SI:  Ce tip de încălzitor de saună ar trebui să aleg?

Mulți oameni nu știu că istoria saunelor se întoarce la vremea când acestea erau construite inițial subteran.

Primele saune erau făcute din peșteri care erau acoperite cu piei de animale. Aceste camere erau încălzite de un foc care ardea în interiorul lor. Fumul împrăștia pietrele pe măsură ce ardea, creând o strălucire verde magnifică care încălzea peștera.

Ele erau, de asemenea, sterilizate de fum, ceea ce ajuta la menținerea corpului cald. Aceste camere serveau ca o parte esențială a peisajului, susținând viața în ierni aspre, ajutând la naștere și pregătind oamenii pentru sfârșitul vieții lor.

Ca rezultat, saunele au devenit locuri sacre care erau conectate la credințe spirituale. Unele dintre acestea includeau credința că spiritele saunelor erau temute și respectate.

De la Egiptul antic până în Scandinavia, arheologii au descoperit urme de saune care datează de mii de ani. De asemenea, au descoperit locuri de transpirație care erau folosite de triburile native americane.

Există, de asemenea, dovezi că cercurile misterioase făcute din piatră și lemn erau folosite pentru ritualuri.

Aceste cercuri devin mai extinse pe măsură ce călătorești mai departe spre nord. Cel mai probabil sunt găsite în Scoția.

Cultura timpurie a saunei a supraviețuit în Europa de Nord, dar a fost eliminată în alte regiuni.

În SUA, nativii americani au folosit tradițional locuri de transpirație pentru ceremoniile lor spirituale. Se crede că practica a câștigat popularitate în secolul al XIX-lea și începutul anilor 1900 datorită imigrației europene.

Saunele Moderne

Introducerea saunelor electrice în Finlanda în mijlocul secolului al XX-lea a schimbat modul în care oamenii le experimentează. Această metodă de încălzire a oferit o experiență mai accesibilă și plăcută pentru mulți.

CITESTE SI:  Cât de fierbinte ar trebui să fie o saună

În 1976, Național Geografic a dezvăluit cum lucrătorii de la o mina din Spania foloseau o baie de transpirație pentru a reduce expunerea la mercur.

Spre deosebire de saunele tradiționale, saunele cu infraroșu folosesc tehnologia infraroșu pentru a furniza căldură.

Acest tip de baie este diferit de o saună convențională deoarece folosește un emițător infraroșu care produce căldură intensă.

Diferența este că aceste mașini folosesc mai puțină electricitate și sunt echipate cu surse de căldură infraroșu de înaltă eficiență.

De 15 ani, NASA folosește tehnologia saunei cu infraroșu pentru a ajuta astronauții să-și mențină starea corporală ideală. Potrivit agenției, o ședință de 20 de minute în saună arde la fel de multe calorii ca și o alergare de 6 mile.

Cu toate acestea, indiferent unde te afli în lume și ce saună folosești, reține că, de fiecare dată când transpiri în interior, continui o tradiție străveche cu o poveste extraordinară.

Saunele nu au fost niciodată doar camere. Ele sunt un mod de viață și, astfel, în multe moduri, istoria saunei este o istorie a noastră.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
VirtualService
Logo