Cum se păstrează vinul în beci?

Modul în care este depozitat vinul are un impact asupra gustului acestuia atunci când este servit. Colecționarii nu au niciun control asupra modului în care a fost făcut vinul, dar după ce au cumpărat produsul, depinde de ei să trateze sticlele în mod corespunzător și în moduri care să le sporească aroma și valoarea.

Vinul are nevoie de condiții precise pentru a îmbătrâni frumos. Dacă investiți bani în colecția dvs. de vinuri, investiți într-un mediu care să le păstreze în condiții de siguranță pentru anii următori. Să analizăm câteva dintre componentele necesare pentru depozitarea și conservarea vinului.

Temperatura și umiditatea sunt cei doi factori principali care influențează depozitarea corectă a vinului.

Doar un mic procent din vinurile bune de pe piață beneficiază de o învechire pe termen lung.

Temperatura optima

De ce este esențial controlul temperaturii din pivnița de vinuri

Temperatura medie a camerei este de aproximativ 21 grade C. Aceasta este temperatura nepotrivită pentru a depozita vinul, iar frigiderul obișnuit este mult prea rece. Temperatura ideală de depozitare a vinului este între 11-14 grade Celsius.

La aceasta temperatura vinul se maturează lent.

Fluctuațiile de temperatura sunt mai grave decât temperatura de păstrare in sine.

Indiferent de temperatura aleasă, aceasta trebuie să rămână constantă. Fluctuațiile de temperatură stresează vinul și determină dilatarea și contracția lichidului din sticlă.

Schimbările frecvente de temperatură pe parcursul zilei determină vinul să se contracte pe măsură ce se răcește și să se dilate pe măsură ce se încălzește. Astfel, aerul intră și iese din sticlă prin dopul poros.

CITESTE SI:  Cum sa imbunatatiti calitatea aerului din casa

Cu cât vinul este expus mai mult la fluxul de aer, cu atât se oxidează mai mult. Oxidarea este o reacție chimică care poate deteriora vinul.

Umiditatea ideala

Controlul umidității pivniței de vin este de asemenea important

Nivelul ideal de umiditate din pivnița de vinuri este între 50-70%. Controlul umidității din pivnița de vinuri este important, deoarece totul se reduce la dopuri.

Dacă aerul este prea uscat, dopurile de plută se micșorează și sticlele nu vor fi sigilate corespunzător. Din nou, acest lucru lasă să intre aer care oxidează vinul. Prea umed, iar dopurile și etichetele pot dezvolta mucegai care adaugă mirosuri neplăcute vinului.

Iluminarea adecvata

Razele UV din lumina soarelui pot descompune compușii din vin care îi permit acestuia să îmbătrânească în mod corespunzător. Un subsol poate părea locul ideal pentru depozitarea vinului, deoarece nu se strecoară lumina soarelui. Dezavantajul este că condițiile din subsolurile moderne pot fluctua foarte mult.

Lumina UV poate îmbătrâni vinul prematur. Lumina soarelui, luminile fluorescente și chiar unele lumini incandescente cu filament de tungsten pot reacționa negativ cu compușii fenolici din vin și pot crea „defecte ale vinului”.

iluminare pivnita de vin

Mirosurile din pivniță influențează aroma

Vinul preia mirosuri din locul în care este depozitat, fie că este vorba de un butoi de stejar sau de un subsol prăfuit. Păstrați pivnița de vinuri departe de orice mirosuri și COV-uri care ar putea să vă strice vinul.

Cat timp se pastreaza vinul?

Vinurile imbuteliate in sticla au un potential de invechire diferit in functie de tip si culoare:

  • vinurile albe si rose se consuma proaspete, in primii ani dupa producere si imbuteliere. Acestea au un potential scazut de invechire (maxim 4-5 ani pentru vinurile seci, depozitate in conditii ideale). Dupa aceasta perioada, incep sa isi piarda din arome si prospetime.
  • vinurile rosii (seci), in schimb, au un potential crescut de invechire, pana la 15-20 de ani. Pot fi consumate si dupa aceasta perioada ideala de invechire, dar cu trecerea foarte indelungata a anilor, isi pierd usor din potentialul maxim. In schimb cresc ca si valoare, devenind vinuri de colectie/vintage.
CITESTE SI:  Lasă-te purtat de vântul exotic al distracției!

conditii optime pentru pastrarea vinului

Cum se depoziteaza sticlele de vin in pivnita

Inclinarea sticlelor este la fel de importanta. In cazul depozitarii vinului in conditii de pivnita, sticlele plasate la orizontal asigura faptul ca dopul nu se va usca. Un colectionar de vinuri isi poate pastra bautura preferata astfel:

Liniște absolută

În orice vin există sedimente, care trebuie să se decanteze în sticlă sau în decantor. Vibrațiile fac ca aceste sedimente să se miște în sticlă și să schimbe aroma, textura și culoarea vinului. Tocmai de aceea este ideal să nu păstrăm vinul în locuri în care umblăm mereu sau intens circulate.

Cu excepția cazului în care locuiți deasupra unei gări sau găzduiți concerte rock, este posibil ca acest lucru să nu fie o problemă pentru depozitarea pe termen scurt.

REZUMAT

Modul în care vă depozitați vinul are un efect direct asupra calității acestuia, iar depozitarea corectă a vinului este cheia pentru a păstra vinul în cea mai bună stare. Monitorizarea atentă a temperaturii, a umidității, a expunerii la lumină și a vibrațiilor excesive va asigura că vinul dumneavoastră poate fi învechit corespunzător pentru a fi savurat în anii următori.

  • Păstrează sticla într-un loc unde temperatura este constantă și cuprinsă între 7 și 18 grade Celsius (temperatura ideală este de 10°C – 12°C)
  • Ține sticla departe de soare și lumină
  • NU așeza sticla în frigiderul în care ții alimentele, deoarece temperatura este prea scăzută.
  • NU așeza sticla pe ușa frigiderului, deoarece temperatura se schimbă de fiecare dată când frigiderul se deschide.
  • Consumă vinul rămas în cel mult 3-4 zile
  • umiditatea perfectă pentru depozitarea vinului este între 50 și 80%, astfel încât dopul să nu sufere modificări și să permită pătrunderea aerului în sticlă;
  • țineți sticlele de vin în poziție orizontală, astfel încât dopul să fie mereu umed;
  • țineți sticlele de vin într-un loc de unde nu va fi nevoie să le mișcați prea des;
  • dacă alegeți să păstrați vinul în recipiente de capacitate mare, asigurați-vă că vasul este ținut mereu plin, deoarece orice cantitate de oxigen ce pătrunde în vas va duce la oxidarea vinului și la modificări ale culorii și gustului acestuia.
CITESTE SI:  Cum să îți dai seama că te înșală? Semne subtile și strategii de confruntare

temperatura pastrare vin

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
VirtualService
Logo