Ați încercat să dați drumul la aerul condiționat, dar nu se întâmplă nimic? Există mai multe motive pentru care etajul superior devine mai cald decât etajul inferior.
În continuare puteți citi care sunt cauzele principale ale încălzirii și ce puteți face pentru a creste gradul de confort de la etaj.
Aerul cald este mai ușor (și urcă)
Termodinamica spune că aerul cald se ridică în mod natural, așa că, în esență, ar fi logic ca al doilea etaj să fie mai cald decât primul.
Pe scurt: căldura se ridică.
Dă vina pe fizică: aerul cald se ridică, în timp ce aerul rece coboară. Asta înseamnă că la etaj se încălzește de obicei mai mult decât la nivelurile inferioare, chiar dacă aparatul de aer condiționat funcționează la maxim.
Atunci când aparatul de aer condiționat funcționează, acesta trebuie să lucreze mai mult pentru a trimite aer la etajul al doilea, deoarece aerul rece nu curge în mod natural în sus.
Din contră, aerul rece coboară în cea mai de jos camera (pivniță, beci, etc..)
Podul este încins de soare
În mod surprinzător, acoperișul poate fi vinovat pentru faptul că etajul al doilea este atât de călduros.
Dacă acoperișul nu are un fel de strat de protecție solara, căldură va fi absorbită în acoperiș și în pod, încălzind etajele superioare.
Aparatul de aer condiționat nu face fata
Este posibil ca aparatul dumneavoastră de aer condiționat să fie vechi: Majoritatea aparatelor de aer condiționat au o durată de viață de până la 15 ani.
Dacă aparatul de aer condiționat nu mai răcește suficient casa, s-ar putea să se apropie pur și simplu de sfârșitul duratei de viață.
Sau are nevoie doar de curățarea filtrelor pentru ași recăpăta puterea..
VEZI ȘI... Când ar trebui să schimb aparatul de aer condiționat?
Aparat de aer condiționat supradimensionat montat greșit
Un aparat de aer condiționat mai mare montat pe un hol mic poate prezenta următoarea situație atipica: se oprește des.
Pai, în unitatea interna exista un senzor de temperatura care comanda oprirea respectiv repornirea aparatului.
Dacă aparatul coboară prea rapid temperatura din proximitatea lui, el se oprește.
SOLUTIE: redirecționarea jetului de aer cu ajutorul sistemului de baleiere (SUS-JOS și STÂNGA-DREAPTA) în direcția scărilor de urcare la etaj.
Atenție: nu toate modelele de AC au pe telecomanda baleierea STÂNGA-DREAPTA și va fi nevoie sa le direcționați manual, cu mare grija!
SOLUȚII…
Am identificat motivele pentru care etajul superior este supraîncălzit. Ce putem face pentru a uniformiza temperaturile?
Un aparat de aerul condiționat nou?
Dacă ați încercat câte puțin din toate și etajul tot nu se răcește, este posibil ca locuința să fie prea mare pentru actualul aparat de aer condiționat.
Luați în considerare înlocuirea lui sau dublarea acestuia cu unul nou montat la etaj.
VEDETI AICI: Care este cel mai bun aparat de aer condiționat..
Un caz de acest gen:
Un magazin de îmbrăcăminte cu geamuri largi spre Est (stil vitrina) și care deschidea la ora 11 ne-a solicitat intervenția pe motiv ca aparatul vechi este stricat.
Concluzia a fost ca aparatul nu avea nimic.
Era însă imposibil sa scadă temperatura de la +40 °C (AC pornit la ora 11) mai repede de ora … inchiderii. Soluția: funcționarea continuă astfel încât să nu se mai atingă pragul de la care aparatul „nu mai putea face față”.
Izolați și ventilați podul
O izolație adecvată în pod va reduce cantitatea de căldură care ajunge la etajul al doilea. De asemenea, trebuie să vă asigurați că mansarda este ventilată pentru a scoate cât mai multă căldură și umiditate.
Un pod bine izolat face o diferență uriașă în ceea ce privește cantitatea de căldură dintr-o locuință în timpul verii. (De asemenea, previne pierderea prea mare de căldură în timpul iernii).
Un ventilator de mansardă va ajuta, de asemenea, la circulația aerului, care la rândul său scade cantitatea de aer cald care ajunge la etajul al doilea.
Folosiți jaluzelele și storuri pentru umbrire
Folosiți jaluzele și storuri de umbrire pentru a bloca lumina excesivă și razele ultraviolete.
Folosiți moderat aparatele electrocasnice
Reduceți numărul de aparate care generează căldură, cum ar fi uscătoarele de păr, fiarele de călcat, mașinile de spălat vase, cuptoarele și aragazurile.
Chiar dacă aparatele se află la etajele inferioare, căldura tot la etaj ajunge!