Diferența dintre un purificator de aer și un dezumidificator

17

Ești convins ca ceva nu este in regula în interiorul locuinței, dar nu ști ce? Aerul este greu respirabil, atmosfera devine apăsătoare pe timpul veri?

Problema poate fi creeata de calitatea aerului! Dar ce este calitatea aerului și cum o putem îmbunătăți?

Proprietatile aerului:

 1. temperatura (cald, rece)
 2. umiditate (umezeala, aer uscat)
 3. impurități (polen, praf, bacterii, par de animale, etc)
 4. compoziție (oxigen, azot, dioxid de carbon, etc..)
 5. miros

Parametrii optimi pentru confort:

 • temperatura: 20 – 24°C  (temperatura ideala pentru organism este influențată de umiditate!)
 • umiditate relativa: 45 – 55 %
 • impurități: 0
 • compoziție: 78 % azot, 21 % oxigen și 1 % argon
 • miros: –

Aparate pentru testarea calității aerului:

 • stație meteo: măsoară temperatura si umiditatea
 • termometru de camera: temperatura
 • higrometru: măsoară umiditatea relativa
 • Măsurarea impurităților din aer este mai dificila

Aparate electrocasnice care reglează Calitatea Aerului:

 • Purificatorul de aer reglează no. 3 si 5
 • Dezumidificatorul scade no. 2
 • Umidificatorul creste no. 2
 • Aparatul de aer condiționat reglează no.1, scade no. 2, parțial retine impuritățile (no. 3); unele modele absorb si mirosul cu ajutorul filtrelor de carbon; un singur model de AC poate realiza creșterea umidității (Daikin Ururu Sarara).
 • Ventilatoarele cu schimb de căldură reglează no. 2, 4 și 5

Aerul din interior poate fi potențial periculos din două motive principale: poluanții (impuritățile din aer) și ventilația insuficienta.

Poluanții vă fac casa mai puțin ospitalieră, în timp ce ventilația slabă face ca aerul proaspăt să fie mai greu de respirat.

Acesta este momentul în care purificatoarele de aer vin în ajutor.

Purificatoarele de aer fac aerul respirabil și lipsit de particule dăunătoare. Purificatoarele de aer îmbunătățesc calitatea aerului din interior prin eliminarea poluanților dăunători, cum ar fi polenul, praful, bacteriile și substanțele chimice din aer.

Apoi, există dezumidificatoare, care elimină umiditatea din aer, reducând astfel nivelul de umiditate pentru ca locuința dvs. să fie lipsită de alergeni, cum ar fi mucegaiul, acarienii și mucegaiul.

Cu toate acestea, un purificator de aer nu trebuie confundat cu un dezumidificator, deoarece sunt lucruri foarte diferite.

Hai să analizăm câteva diferențe cheie între cele două pentru a vă ajuta să înțelegeți funcția fiecăruia.

Diferența dintre un purificator de aer și un dezumidificator

Ce face purificatorul de aer?

Purificatorul de aer, după cum sugerează și numele, purifică calitatea aerului din interiorul locuinței dvs. prin îndepărtarea poluanților precum polenul, praful, substanțele chimice și bacteriile din aer.

Purificatoarele de aer sunt utilizate pe scară largă pentru a elimina substanțele străine din aer. Substanțele străine includ praful, părul, poluanții, fumul, ozonul etc.

Majoritatea locuințelor, chiar și cele mai curate, au o calitate slabă a aerului interior. Purificatoarele de aer filtrează aceste particule din aerul pe care îl respirați pentru a-l face curat și sigur.

Există diferite tipuri de purificatoare de aer disponibile pe piață, fiecare cu scopuri și funcții diferite.

Purificatoarele de aer cu carbon utilizează carbon activ ca filtru de aer; purificatoarele de aer cu ozon eliberează ozon în aer pentru a elimina vaporii chimici, mirosurile și bacteriile; purificatoarele de aer ionice utilizează filtre electrostatice prin crearea unui câmp electric și, ca urmare, murdăria și resturile din aer devin ionizate.

VEZI CARE ESTE… Cel mai bun purificator de aer

Ce face un dezumidificator?

Dezumidificatorul elimină umiditatea din aerul din locuința dumneavoastră până când se atinge nivelul de umiditate setat. Un dezumidificator aspiră aerul din încăpere în unitate și îl trece peste un set de serpentine reci, astfel încât vaporii de apă se condensează pe acestea și se colectează într-un rezervor.

Aerul rece este apoi aspirat de un ventilator peste serpentinele încălzite înainte de a ajunge înapoi în încăpere sub formă de căldură suplimentară. Spre deosebire de purificatoarele de aer, un dezumidificator reduce nivelul de umiditate din încăpere, ceea ce face ca locuința dvs. să fie mai puțin ospitalieră pentru alergeni.

Un dezumidificator standard pentru uz casnic este de obicei încorporat într-un dulap pe podea. Acesta conține un higrostat care pornește automat unitatea atunci când nivelul de umiditate din încăpere atinge un nivel prestabilit.

VEZI CARE ESTEcel mai bun dezumidificator

Diferența dintre un purificator de aer și un dezumidificator

Purificatoarele de aer elimină substanțele străine din aerul din interiorul locuinței dvs. și îmbunătățesc calitatea aerului din interior prin eliminarea poluanților dăunători, cum ar fi polenul, praful, bacteriile și substanțele chimice din aer. Purificatoarele de aer elimină aceste particule din aerul pe care îl respirați pentru a-l face curat și sigur.

Dezumidificatoarele, pe de altă parte, scot umiditatea din aerul din interiorul locuinței dvs. reducând astfel nivelul de umiditate pentru a vă face casa lipsită de alergeni, cum ar fi mucegaiul, acarienii și mucegaiul. Acesta scoate umiditatea din aerul din casa dvs. până când se atinge setarea de umiditate prestabilită.

Funcții de bază

Funcția principală a purificatoarelor de aer este de a purifica calitatea aerului din interiorul casei dvs. pentru a oferi un mediu interior sănătos și confortabil mai bun pentru oameni.

Acesta elimină contaminanții din aerul din locuințele dumneavoastră slab ventilate prin filtrarea aerului printr-o serie de filtre, oferind astfel un aer curat și sigur de respirat.

Un dezumidificator funcționează pentru a minimiza alergenii prezenți în camera prin reducerea nivelului de umiditate din interiorul camerei dvs. pentru a o face liberă de alergeni precum mod, praf și mucegai.

Moduri de Funcționare

Purificatoarele de aer folosesc un sistem de ventilatoare interne pentru a filtra aerul din camera dvs. printr-o serie de filtre de aer care elimină contaminanții din aer și fac să circule aerul proaspăt înapoi în cameră.

Se folosesc diferite tipuri de purificatoare de aer: Purificatoarele HEPA folosesc o pânză fină pentru a filtra; purificatoarele de aer cu ozon eliberează ozon în aer pentru a elimina vaporii chimici, mirosurile și bacteriile; purificatoarele de aer cu carbon folosesc carbon activ ca filtru de aer; și purificatoarele de aer ionice folosesc precipitanți electrostatici prin crearea unui câmp electric și, ca urmare, murdăria și resturile din aer devin ionizate.

Un dezumidificator pentru uz casnic conține un umidostat care pornește automat unitatea atunci când nivelul de umiditate din interiorul încăperii atinge un nivel prestabilit.

Funcționează pe același principiu ca și un frigider – aerul este aspirat în unitate și trecut peste un set de serpentine reci, astfel încât vaporii de apă se condensează pe acestea și se colectează într-un rezervor de apă. Aerul rece este apoi tras de un ventilator peste serpentinele încălzite înainte de a ajunge înapoi în cameră sub formă de căldură suplimentară.

Rezumat

În timp ce atât purificatoarele de aer, cât și dezumidificatoarele lucrează pentru a minimiza sau elimina alergenii prezenți în interiorul casei dumneavoastră, acestea sunt foarte diferite în ceea ce privește modul în care funcționează.

În timp ce un purificator de aer folosește un sistem de ventilatoare interne pentru a filtra aerul din încăperea dvs. printr-o serie de filtre de aer pentru a oferi un aer curat și sigur de respirat, un dezumidificator elimină umiditatea din aerul din interiorul unei încăperi, reducând nivelul de umiditate pentru a vă face casa liberă de alergeni precum mucegaiul, acarienii și mucegaiul.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo