Care sunt elementele componente ale unui acoperiș

Pentru inceput este esential sa stii care este principalul rol al acoperisului. Mai exact, acesta se refera la protectia impotriva precipitatiilor.

Luam in calcul izolarea impotriva intemperiilor, drenajul apei de ploaie, izolarea fonica, poate fi energetic sau de iluminare.

Insa cel mai important aspect al acoperisului il reprezinta fara doar si poate, rezistenta.

Elementele urmarite in realizarea unui proiect referitor la acoperis sunt urmatoarele: materialele, constructia, durabilitatea si siguranta la foc.

Elementele componente ale unui acoperis sunt:

 • sarapanta, invelitoare,
 • elementele de fixare si elementele de scurgere a apei (burlane, jgheaburi, etc).

din ce este compus un acoperis

Sarapanta este structura pe care acoperisul se sprijina. Aceasta poate fi realizata din fier, lemn sau din beton armat. Sarapanta ar trebui sa fie suficient de rezistenta incat sa reziste la incarcari cu zapada cat si la vanturi.

Sarapanta are in componenta elementele urmatoare:

 • capriori,
 • cosoroabe,
 • coama,
 • dolie,
 • pene,
 • grinzi,
 • clesti,
 • stalpi,
 • contravantuiri,
 • popi de sustinere,
 • astereala.

Capriorul este un element de baza al structurii de sustinere si de obicei acesta are o sectiune dreptunghiulara sau patrata.

Capriorii semnifica ,,coastele,, acoperisului, fiind asezati pe reazeme. La coama acoperisului se reazama pe grinda orizontala denumita pana de coama iar in zona streasinei se reazama pe grinda de lemn orizontala numita cosoroaba.

Fixarea capriorului se face cu doar cateva cuie. Cosoroaba reprezinta grinda de lemn care este asezata perimetral peste peretii casei catre exterior.

Daca esti pe cale de achizitiona produsele potrivite pentru casa ta, cel mai bine ar fi sa apelezi la produse de inalta calitate, pentru a fi sigur de rezultatele finale.

CITESTE SI:  Rafinament în Globul Pământesc - Eleganță, Stil și Răcire Impecabilă

Euro Tigla SRL iti pune la dispozitie o gama larga de acoperisuri din care poti alege, in functie de preferintele personale si cu siguranta nu vei da gres!

Tornadele, rafalele de vant au inceput sa apara chiar si la noi cu niste intensitati din ce in ce mai mari si sunt factorii principali care cauzeaza smulgerea acoperisului. Rezistenta acoperisului depinde de sistemul de ancorare.

Coama acoperisului semnifica zona de intalnire a cele doua planuri opuse ale invelitorii si este punctul cel mai intalt dintr-un acoperis. Elementul de baza la realizarea coamei ete reprezentat tigla de coama.

Dolia se va monta la intersectia dintre doi versanti cu rolul de a prelua apele si a le duce spre jgheab. Elementele de dolie se vor aseza peste sipcile orizontale si se vor fixa apoi cu cleme. Un prim pas in realizarea acoperisului este oferit de catre montarea grinzilor. Acestea se vor amplasa pe conturul casei si au drept scop realizarea structurii de acoperis.

Panele se afla la jumatatea distantei dintre coama si cosoroaba si sunt elementele de sprijin intermediar pentru capriori.

Clestele e compus din doua scanduri cu lungimi identice care se fizeaza pe o parte si pe alta a ansambului de grinzi cu rolul de a mari stabilitatea ansamblului.

Contravanturile sunt elementele de constructie cu forma unor grinzi si au rolul de preluare a fortelor orizontale ale presiunii (cutremur sau vant) iar astreala este invelisul format din scandura cu rolul de element portant al invelitoarei.

Acoperisul poate fi acoperit cu tabla, tigla, sindrila, carton asfaltat, etc.

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
VirtualService
Logo