Inca de la inceput e bine sa stiti ca gradul de confort tine de mai multe lucruri si nu doar de temperatura.
Umiditatea: Ați fost vreodată nevoit să vă desprindeți de pe un scaun din piele vara? Asta pentru că umiditatea face ca suprafețele să fie lipicioase și inconfortabile. Nimănui nu-i place să lucreze în timp ce este lipit de scaun. Umiditatea are, pe departe, cea mai mare influenta asupra confortului – pe langa temperatura.
- CITESTE SI… Cum ne afecteaza umiditatea gradul de confort
Genul: Bărbații și femeile resimt temperatura în mod diferit. De aceea, temperatura ideală a biroului pentru o persoană este sauna pentru o altă persoană. Explicațiile pentru acest lucru includ genele, care joacă un rol în modul în care organismul reglează temperatura.
Vârsta și sănătatea: Tinerii, vârstnicii și persoanele cu o stare de sănătate slabă preferă, de obicei, temperaturi mai ridicate.
Dimensiunea și orientarea casei: Dacă petreceți mult timp în biroul de la etaj, orientat spre sud, este posibil să fie nevoie să setați temperatura la mai puțin de 25°C pentru a vă simți confortabil. Cu toate acestea, acest lucru ar putea face ca camera copilului, orientată spre nord, să fie incomod de rece.
Gradul de ocupare a locuinței și momentul din zi: 20 de grade iarna și 25 vara pot fi perfect confortabile cât timp sunteți acasă, dar pare o risipă să încălziți și să răciți o casă goală atunci când toată lumea este la serviciu sau la școală toată ziua.
Sezonul: Evident, temperatura se schimbă odată cu anotimpurile, dar contează și modul în care oamenii se adaptează la anotimpuri. Dacă vă mențineți clădirea la aceeași temperatură, să zicem 20°C, pe tot parcursul anului, s-ar putea să primiți plângeri că este prea frig vara, chiar dacă 20° a fost bine iarna.
Care este temperatura ideală pentru sufragerie?
Temperatura ideală în camera de zi este cuprinsă între 19 și 22°. Acesta este locul în care petreceți mult timp – și adesea pentru perioade lungi de timp stând nemișcat – așa că este posibil să vă fie puțin mai frig. Încercați să nu depășiți 21°C – dacă puteți.
Care este temperatura ideală pentru baia?
Nu vreți să ieșiți din duș într-o cameră rece ca gheața! Din acest motiv, cel mai bine este să vă reglați baia la o temperatură de aproximativ 23°, asigurându-vă că este confortabilă pentru acele momente importante de dimineață sau de seară.
Folosirea băii sau a dușului va crea umiditate care menține mai multă căldură în aer..
Care este temperatura ideală pentru dormitor?
Dormitorul nu trebuie să fie la fel de cald ca alte încăperi. Acest lucru se datorează faptului că, în general, vă petreceți timpul acolo în pat!
Multora dintre noi nu ne place să ne fie prea cald noaptea, așa că temperatura ideală a unui dormitor nu ar trebui să fie mai mare de 20°C – și ar putea fi chiar de 16 sau 18°C.
- CITESTE SI… Unde se monteaza aparatul de aer conditionat?
Poate tehnologia inteligentă să mă ajute?
În ultimii ani, au apărut o serie de noi tehnologii care au potențialul de a vă ajuta să vă controlați mai bine încălzirea și, poate, să economisiți niște bani! Printre acestea se numără sisteme mai sofisticate de zonare a căldurii și termostate inteligente.
Un termostat inteligent vă permite să vă controlați încălzirea și apa caldă cu ajutorul smartphone-ului, tabletei sau computerului, în orice moment și de oriunde. Acesta vă oferă mai multă flexibilitate și control asupra consumului de energie și vă poate face casa mai confortabilă. Folosite bine, acestea pot fi, de asemenea, o sursă de economisire a energiei.
Care sunt temperaturile acceptabile pentru confort?
Nivelul de bază de căldură pentru o persoană sănătoasă care poartă haine călduroase este de 18°C. Acest standard este recunoscut de Organizația Mondială a Sănătății și reprezintă standardul minim de temperatura.
Iată câteva repere de bază pentru temperaturile interioare:
- 24°C – foarte cald, poate fi periculos pentru afecțiunile cardiace
- 18-21°C – temperatură confortabilă
- 18°C – minimă pentru a fi confortabil
- 12-16°C – destul de rece, poate fi nesigură pentru afecțiunile respiratorii
- 12°C – rece, poate fi nesigur pentru afecțiunile cardiace
- 9°C – foarte rece, ar putea reprezenta un risc de hipotermie
Care este temperatura ideală a camerei pentru bebeluși și sugari?
După cum v-ați putea aștepta, este important să fiți puțin mai atenți la temperatură atunci când este vorba de bebeluși și copii mici. Aceștia tind să fie mai puțin capabili să își regleze temperatura corpului și, prin urmare, încălzirea centrală poate fi importantă, pentru a ne asigura că se află într-un mediu sigur și confortabil.
Cel mai important loc de care trebuie să țineți cont este dormitorul lor. În timp ce majoritatea adulților preferă să nu le fie prea cald când sunt în pat, temperatura ideală pentru un copil mic care doarme poate fi puțin mai ridicată. Acest lucru înseamnă, de obicei:
Pentru un bebeluș – în jur de 18°.
Pentru un copil mic – între 18 și 22°.
Care este temperatura ideală pentru persoanele în vârstă?
Cei cu vârsta de 65 de ani sau mai mult prezintă un risc mai mare de complicații de sănătate cauzate de vremea rece, așa că este important să vă asigurați că locuința și dormitorul sunt suficient de calde.
Câteva lucruri de care trebuie să țineți cont:
- Păstrați temperatura din locuinta la cel puțin 18°.
- Trageți perdelele la lăsarea serii și țineți ușile închise pentru a evita curenții de aer
Rezumat
Iată câteva concluzii cheie atunci când vine vorba de temperatura ideală a camerei:
Temperatura ideală a camerei este diferită pentru fiecare persoană – depinde de modul în care diferite persoane răspund la căldură și frig, precum și de ceea ce ați făcut în ziua respectivă sau de ceea ce purtați.
Fiți atenți la persoanele cu nevoi speciale – copiii mici și persoanele în vârstă au adesea nevoie de temperaturi ușor mai ridicate.
Încercați să atingeți o temperatură medie de 20°C – cu un dormitor puțin mai rece și o baie puțin mai caldă.
Luați în considerare achiziționarea unui termostat inteligent – acesta v-ar putea ajuta să urmăriți și să vă gestionați consumul de energie.