Băile regulate la saună stimulează sistemul imunitar și ne mențin sănătoși pe parcursul sezonului de iarnă, când sunt mulți viruși. Efectul benefic al saunei poate fi explicat prin mucus și căldură. O avertizare corectă: următoarele sunt bazate pe cercetare științifică.
Mai întâi, câteva fapte de bază. Stratul de mucus din cavitatea nazală și sinusurile paranazale formează prima linie de apărare împotriva virusurilor. În ciuda numelui său neplăcut, acest mucus apoasă este extrem de util – el prinde particulele virale și le oprește să intre în organismul nostru. Apoi eliminăm particulele străine și patogenii prin strănut, tuse și suflare a nasului, curățând stratul de mucus. Fiecare copil este învățat să folosească un șervețel pentru a-și acoperi nasul și gura atunci când strănută sau tușește, pentru a preveni răspândirea virusului. Și cu toții am învățat cum să purtăm măști de față pentru a opri pandemia de COVID-19 din același motiv.
Aerul uscat inhibă regenerarea mucusului
Stratul de mucus prinde majoritatea particulelor virale înainte ca acestea să poată face rău, însă uneori aerul pe care îl respirăm usucă mucusul apoasă, facilitând astfel intrarea virusurilor în corp. Aerul uscat este perfect pentru diferite virusuri, inclusiv coronavirusul care cauzează pandemia de COVID-19, rinovirusul și virusul gripal. Oamenii se simt confortabil dacă umiditatea interioară este între 25% și 70%. Dar dacă umiditatea relativă scade sub 20%, stratul de mucus se usucă și apărarea noastră împotriva virusurilor este afectată. În consecință, virusurile intră în corpul nostru și putem cădea bolnavi.
Rolul curativ al saunei
Umiditatea relativă într-o saună tipică este de doar 10-20%. Cu toate acestea, puține persoane fac băi de saună fără a arunca apă pe sobă. Această activitate crește drastic umiditatea aerului (până la 80%) și creează condiții perfecte pentru regenerarea mucusului și repararea țesuturilor.
După ce stratul de mucus este restaurat în aerul umed, suntem din nou pregătiți să luptăm împotriva virusurilor – particulele virale vor fi prinse în interiorul noului strat apoasă pe cavitatea nazală și sinusurile paranazale.
Temperatura ridicată vs. răceală
Chiar dacă unele virusuri trec de prima linie de apărare, aerul fierbinte al saunei le va ucide rapid.
Multe virusuri nu tolerează temperaturi înalte.
Rinovirusurile umane, care cauzează răceala comună, sunt un astfel de virus. Conform diferitelor studii, rinovirusurile se reproduc la temperaturi mai mici de 33°C. Probabil din acest motiv, rinovirusurile cauzează infecții ale căilor respiratorii superioare, deoarece nu pot supraviețui adânc în corpul uman, unde temperaturile sunt mai înalte. Petrecerea doar a 20 de minute la 45°C activează sistemul nostru imunitar și reduce capacitatea rinovirusului de a se multiplica cu mai mult de 90%.
În concluzie, sauna este mai puțin decât un loc ideal pentru rinovirusuri, precum și pentru multe alte virusuri.
Sauna și COVID
Și coronavirusul urăște temperaturile ridicate, deși dintr-un motiv diferit.
Coronavirusurile sunt înconjurate de o membrană care protejează virusul atunci când călătorește de la o celulă gazdă la alta. Astfel de virusuri sunt relativ rezistente la frig și, prin urmare, sunt mai susceptibile de a cauza boli în lunile de iarnă. Cu toate acestea, învelișul lipidic protector este distrus dacă temperatura este menținută între 55-65°C timp de 15-30 minute. Doar un minut este suficient dacă temperatura este de 80°C. Ființele umane pot suporta o astfel de căldură, virusul nu poate.
În plus, coronavirusul nu tolerează un mediu alcalin. În căldura intensă a saunei, respirația noastră devine mai profundă și mai frecventă. Acest lucru face ca nivelurile de pH din sânge să crească. Diferite tulpini ale coronavirusului nu se pot reproduce în astfel de condiții, devin inactive sau se dezintegrează complet.
Este chiar atât de simplu?
Concluzia pare evidentă – baile regulate de saună ne vor proteja împotriva virusurilor. Din păcate, nu este atât de simplu. Trebuie să ținem cont de faptul că, chiar dacă termometrul saunei atinge 120°C, temperatura centrală a corpului nostru crește cu nu mai mult de câteva grade. Cu toate acestea, particulele de virus care au intrat deja în organismul nostru nu sunt afectate de temperaturile ridicate din mediul înconjurător și rămân intacte.
A face băi la saună nu este un leac miraculos împotriva virusurilor dacă suntem deja bolnavi. Sauna poate fi folosită ca măsură preventivă pentru a stimula sistemul nostru imunitar, a regenera stratul de mucus din cavitatea nazală și a ucide particulele libere de virus din căile noastre respiratorii superioare. Dar nu ne va vindeca.
Concluzie
Deși în majoritatea cazurilor băile de saună pot fi benefice pentru noi, este cel mai bine să evităm sauna dacă suntem deja bolnavi. Deoarece corpul nostru este slăbit, nu poate face față schimbărilor bruște și abrupte de temperatură. Un organism deja slăbit pur și simplu nu poate suporta aceasta. Ne putem slăbi și mai mult organismul expunându-ne corpul transpirat la temperaturi mai scăzute în anticamera sau afară.