Plantele de apartament curăță aerul? Și Da și Nu!

0

Calitatea aerului din interior este o preocupare din ce în ce mai mare, deoarece oamenii petrec mai mult timp în interior, iar clădirile sunt din ce în ce mai bine etanșate pentru a reduce consumul de energie. Acumularea contaminanților gazoși, inclusiv a compușilor organici volatili (COV), în aerul interior poate afecta negativ sănătatea și productivitatea ocupanților.

De mult timp se știe că plantele de apartament sunt un excelent ajutor pentru curățarea aerului din casă, în special pentru eliminarea gazelor toxice și a COV-urilor din aer. Conceptul se bazează pe un studiu realizat de NASA, publicat în 1989.

Cele mai eficiente plante testate de NASA

Planta Benzen Formaldehidă Tricloretilenă Toluen Amoniac
Iedera (Hedera helix) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Crinul păcii (Spathiphyllum) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Palmier pitic (Chamaedorea seifrizii) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Palmierul doamnei (Rhapis excelsa) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Limba soacrei (Sansevieria trifasciata) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Dracaena marginata ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Crizantema (Chrysanthemum morifolium) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Trunchiul fericirii (Dracaena fragrans) ✔️ ✔️ ✔️ ✔️
Gerbera (Gerbera jamesonii) ✔️ ✔️ ✔️

Sursa: wikipedia

Dar un studiu recent arată că plantele de apartament nu curăță aerul din interior. Haideți să aflăm ce înseamnă acest lucru.

plante de interiorCercetarea inițială a NASA privind plantele de interior a fost destinată explorării spațiale cu privire la modul în care plantele în ghiveci pot elimina COV-urile dintr-o capsulă spațială mică și închisă, precum Stația Spațială Internațională de astăzi.

Ei au observat pe plantele de apartament într-o cameră sigilată cât de mult pot elimina diferite tipuri de COV din cameră într-un anumit interval de timp. Rezultatul a fost remarcabil și au ajuns la concluzia că aproximativ 70% din compușii toxici au fost extrași de aceste plante într-o zi.

Noua cercetare privind plantele de apartament a fost publicată în revista Nature, care s-a concentrat pe aplicarea în lumea reală a plantelor în ghiveci în clădirile rezidențiale pentru eliminarea COV-urilor.

Studiul a constatat că procesul de purificare chimică per plantă este atât de irelevant încât ar putea fi nevoie de până la 1 000 de plante pe metru pătrat pentru a îndeplini standardul de eliminare a COV-urilor din clădiri.

Plantele de apartament sunt excelente în a ne stimula starea de spirit și energia.

De asemenea, ele sunt decorative și radiază vibrații verzi. Dar, în ceea ce privește eliminarea COV, acestea nu sunt eficiente, pe baza noului studiu.

Așadar, dacă doriți să curățați aerul, deschide ferestrele și ușile pentru a lăsa aerul proaspăt să intre. Ventilația și controlul surselor de poluare reprezintă cea mai bună practică pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior.

Atunci când opțiunile sunt limitate, puteți utiliza un purificator de aer bun pentru a elimina COV și alți poluanți pentru a purifica aerul din interior.

Plantele îmi vor curăța aerul din interior?

Răspunsul scurt la această întrebare? Insuficient!

Plantele nu purifică aerul din interior. Cel puțin, nu în modul în care o face un purificator de aer tipic, care utilizează medii de filtrare (cum ar fi filtrele HEPA sau HyperHEPA) pentru a elimina un procent ridicat de particule (PM) din aer.

Un studiu din 2017 a măsurat eficiența a cinci specii de plante, inclusiv a unor plante de apartament populare precum Ficusul, în reducerea concentrațiilor de ozon din interior.

Cercetătorii au constatat că eficacitatea de eliminare a ozonului de către aceste plante a variat de la 0,9% la 9%. Cercetătorii sugerează că ar fi nevoie de o plantă la fiecare 1,8 metri pătrați pentru a elimina mai puțin de 1% din ozonul dintr-o încăpere.

Pentru a diminua chiar și o fracțiune din ozonul dintr-o cameră de 40 de metri pătrați, ați avea nevoie de cel puțin 80 de plante. Ati putea la fel de bine să locuiți în junglă!

Cea mai eficienta planta în purificarea aerului

purificarea aerului cu planteMii de metri cubi de aer trec printr-o casă în fiecare zi, iar plantele pot elimina doar o cantitate infimă de poluanti din aer.

Un studiu din 2015 asupra plantelor păianjen (Chlorophytum comosum L.) ilustrează acest lucru. În acest studiu, cercetătorii au plasat plante păianjen în medii cu diferite niveluri de expunere la PM din interior, inclusiv o clinică dentară, o cameră folosită pentru îmbutelierea parfumurilor, o casă suburbană tipică, un apartament și un birou.

La sfârșitul unei perioade de două luni, cercetătorii au constatat, în funcție de mediu, că frunzele cerate ale plantelor păianjen au acumulat între 13,62 și 19,79 micrograme de PM pe centimetru pătrat de suprafață.

Asta înseamnă aproape nimic.

Așadar, o singură plantă de păianjen, care este considerată a fi una dintre cele mai bune plante pentru curățarea aerului din interior, elimină atât de puțin PM din aer, încât probabil că ar fi nevoie de câteva mii de astfel de plante pentru a curăța o singura camera.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo