Covid-19 a schimbat modul în care oamenii din întreaga lume abordează viața. Înainte de pandemia de coronavirus, puțini oameni se îngrijeau de aerul pe care îl respirau. Fie că se aflau într-un avion, tren, birou, hotel sau școală, nimeni nu lua măsuri pentru a se proteja pe sine și chiar pe familiile lor.
În afară de situația noastră actuală, poluarea aerului este o problemă globală. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, se estimează că 7 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza poluării aerului. Decesele sunt rezultatul bolilor de inimă, al cancerului pulmonar, al accidentelor vasculare cerebrale și al infecțiilor respiratorii acute. Experții subliniază faptul că bolile de mai sus sunt cauzate, de obicei, de poluarea aerului din exterior și interior.
În contextul apariției pandemiei COVID-19, multe persoane s-au întrebat dacă un purificator de aer poate filtra Corona virusul? Dacă da, care sunt cele mai eficiente? Cum funcționează acestea și cum să le folosiți corect.
În această postare, vom răspunde la întrebarea – pot purificatoarele de aer să filtreze Corona virusul și nu numai.
Pot purificatoarele de aer să filtreze Corona virusul?
Să recunoaștem. Lumea este disperată după un vaccin care să ajute la combaterea Coronavirusului. Din Asia până în Europa, oamenii de știință petrec nenumărate ore dezvoltând și testând vaccinuri care să lupte împotriva COVID-19.
Între timp, în colaborare cu alte agenții de sănătate, OMS a venit cu mai multe măsuri pentru a reduce răspândirea bolii. Pentru a vă proteja pe dumneavoastră și pe ceilalți, puneți în practică următoarele:
- Curățați-vă mâinile cu un tampon de mâini pe bază de alcool sau cu apă și săpun.
- Păstrați o distanță de 1,80 m între dumneavoastră și ceilalți atunci când vă aflați în public.
- Evitați locurile aglomerate.
- Evitați să vă atingeți gura, nasul și ochii.
- Respectați o bună igienă respiratorie.
- Dacă aveți febră sau respirație dificilă, solicitați asistență medicală.
Deși pașii de mai sus au contribuit la reducerea răspândirii bolii. Mulți oameni sunt acum obsedați de ideea că purificatoarele de aer pot proteja împotriva Covid-19. Obsesia pare să fie cu purificatoare de aer de interior cu filtre, cum ar fi filtrul HEPA sau un filtru UVGI.
Așadar, pot purificatoarele de aer să filtreze Coronavirusul? Înainte de a răspunde la această întrebare, haideți să aflăm mai multe despre Coronavirus.
Dimensiunile și transmiterea coronavirusului
La nivel mondial, oamenii de știință au plasat eșantioane cu virusul Corona sub un microscop electronic. Aceștia au stabilit că virusul este sferic, cu un diametru de 0,12 microni, din imaginile de la microscopul electronic. Cel mai mic dintre virioni are 0,06 microni, în timp ce cel mai mare 0,14 microni.
Cu toate acestea, virusul nu se poate răspândi fără un purtător. Virusul se transmite prin picături respiratorii și aerosoli de la o persoană infectată prin tuse, strănut, vorbire sau cântat.
Așadar, transmiterea are loc în două moduri:
Transmiterea prin picături
- Picături mai mari de la o persoană infectată prin tuse, strănut, vorbire sau cântat.
- Dimensiune: 5 – 10 microni, se depun rapid.
- Tipul de infecție: contact apropiat, de obicei la o distanță de aproximativ 1,80 m de la sursă.
Transmiterea prin aer
- Aerosoli mai mici (nuclee de picături) de la o persoană infectată prin tuse, strănut, vorbire sau cântat.
- Mărime: Mai mică de 5 microni, plutește în aer pentru o perioadă lungă de timp.
- Tipul de infecție: aerosolul contagios poate călători pe distanțe lungi prin curentul de aer.
Pot purificatoarele de aer să oprească Coronavirusul?
Din punct de vedere tehnic, da.
Purificatoarele de aer de interior folosesc în mod obișnuit filtre cu medii fibroase pentru a bloca particulele. Purificatoarele de aer cu filtru de tip HEPA (MERV 16) și True HEPA (MERV 17) sunt cele mai comune.
Filtrul True HEPA (High-Efficiency Particulate Air) poate reține sau elimina 99,97% din poluanții cu o dimensiune mai mare sau egală cu 0,3 microni. Filtrul HEPA este alcătuit din fibre plisate.
Pe de altă parte, un filtru HVAC de grad MERV 13 poate bloca cel puțin 50% din particulele de 0,3 – 1,0 microni. Contaminanții potențiali (nuclee de picături/aerosoli) au dimensiuni cuprinse între 1 și 5 microni.
Deci, din punct de vedere tehnic, un filtru cu un rating minim MERV 13 poate reduce contaminanții din aer cu cel puțin 50%. Ratingul MERV mai mare permite filtrului să rețină mai mulți aerosoli și particule.
Cu toate acestea, singure, purificatoarele de aer nu sunt suficiente pentru a proteja utilizatorii de Coronavirus. Oamenii trebuie să poarte măști alături de purificatoarele de aer pentru a preveni răspândirea Coronavirusului.
Care sunt principalele tipuri de purificatoare de aer?
Majoritatea purificatoarelor de aer se împart în două categorii de bază: filtre sau purificatoare. Unele combină ambele tipuri în aceeași unitate.
Filtrele sunt concepute pentru a îmbunătăți calitatea aerului din interior prin eliminarea fizică a particulelor mici de materie care pot pluti în jur – cum ar fi praful, polenul și părul de animale de companie. Toate acestea sunt lucruri care apar în mod natural, dar care pot agrava alergiile oamenilor dacă le inhalează. Cel mai răspândit tip de filtre de casă în acest moment sunt filtrele HEPA.
Purificatoarele sunt concepute pentru a ucide bacteriile, virușii, mucegaiul sau sporii de ciuperci care pot fi, de asemenea, plutind în jur. Aceste lucruri apar și ele în mod natural, dar te pot îmbolnăvi dacă ești expus la o concentrație suficient de mare de ele. Cel mai răspândit tip de dezinfectanți la ora actuală sunt dispozitivele cu lumină UV (ultra-violeta).
Pot purificatoarele de aer cu ionizator să filtreze Coronavirus?
Pe lângă filtrele MERV și HEPA, o altă tehnologie care ajută la eliminarea particulelor din aer este un ionizator. Ionizatorul este o caracteristică comună în purificatoarele de aer moderne.
Acesta funcționează prin eliberarea de ioni negativi care se atașează de particule și picături, eliminându-le din aer. Cu toate acestea, ionizatorul are o rată de eliminare mult mai mică. Nu elimină complet particulele din încăpere, ci mai degrabă așează particulele și picăturile pe podea, pe pereți, pe tavan și pe mobilier.
Problema este că ionizatoarele generează ozon.
Inhalarea ozonului nu este potrivită pentru cineva care suferă de astm sau are dificultăți de respirație. În timp ce ne protejează de razele UV de la înălțimea stratosferei, acesta poate irita ochii, nasul și gâtul dacă este inhalat.
Ar trebui să optați pentru purificatoare de aer UV?
Multe purificatoare de aer au o lumină UV pentru a stimula filtrarea aerului. Cu toate acestea, a fost pus la îndoială dacă funcționează cu adevărat.
Cercetările arată că purificatoarele de aer HEPA cu UV elimină eficient germenii din aer atunci când sunt instalate corect.
Ceea ce este mai puțin clar este dacă un purificator HEPA ar prinde virusul înainte de punctul de inhalare.
Dacă stați lângă cineva care are COVID-19, de exemplu, un purificator de aer aflat în partea îndepărtată a camerei este puțin probabil să vă protejeze în mod adecvat. Acest lucru ridică o altă întrebare fără răspuns cu privire la cât de eficient poate fi un purificator de aer: Ce nivel de expunere la virus provoacă o infecție pentru început?
Concluzie
Un purificator de aer cu filtru HEPA vă poate proteja împotriva COVID-19, dar într-un mod limitat. Aici este locul în care măștile de față sunt utile. Cu o mască de față, dvs. și familia dvs. puteți evita să respirați picăturile respiratorii purtătoare de Coronavirus. Pe lângă măștile de față, evitați contactul cu persoanele infectate.
Adoptați practici de igienă stricte.
Aceasta include spălatul pe mâini cu apă caldă și săpun sau folosirea unui tampon de mâini pe bază de alcool. În cele din urmă, solicitați imediat asistență medicală dacă începeți să tușiți sau aveți dificultăți de respirație.
Urmărim îndeaproape acest subiect și apreciem sprijinul constant al cititorilor noștri pentru a ne ajuta să menținem informații corecte și actuale.
Dar chiar dacă decideți să folosiți un purificator de aer ca măsură de protecție, vă recomandăm să continuați să urmați îndeaproape și celelalte sfaturi de lungă durată ale OMC, inclusiv distanțarea socială, purtarea unei fețe acoperite în aer liber, spălarea frecventă a mâinilor și tratarea cu dezinfectați a suprafețelor atinse frecvent.
Cea mai bună modalitate de a preveni îmbolnăvirea este de a evita expunerea la acest virus.