Nivelul ideal de umiditate din interior pentru confort și pentru evitarea problemelor de sănătate se situează între 35 și 60 la sută. Atunci când vă petreceți timpul în incinte cu niveluri de umiditate mai mari de 60 la sută, este din ce în ce mai probabil să vă confruntați cu anumite probleme de sănătate.
Umiditatea și sănătatea: efectele directe
Fie că este în interior sau în exterior, prea multă umiditate combinată cu temperaturi ridicate poate provoca supraîncălzirea corpului nostru. Când se întâmplă acest lucru, consecințele pot fi periculoase.
V-ați întrebat vreodată de ce aerul cald și umed se simte mai inconfortabil decât aerul cald și uscat? Este pentru că umiditatea împiedică capacitatea corpului dumneavoastră de a regla temperatura corpului și de a se răcori. Prea multă umiditate poate provoca, de fapt, creșterea temperaturii corpului.
Iată cum funcționează pe scurt. Atunci când temperaturile devin prea ridicate, corpul dumneavoastră are mecanisme de apărare care intră în acțiune pentru a vă menține temperatura internă constantă. Acestea includ:
- transpirația
- respirație crescută
- alterarea circulației sângelui
Transpirația este un element important și este mult îngreunată de prea multă umiditate în aer. Transpirația răcește corpul atunci când umiditatea se evaporă de pe piele. Cu toate acestea, atunci când aerul este deja saturat cu vapori de apă (așa cum se întâmplă atunci când nivelul de umiditate crește până la 70 % și mai mult), transpirația nu se poate evapora. Așa că, în loc să vă răcoriți, vă simțiți doar mai cald și mai lipicios.
În acel moment, corpul este nevoit să recurgă la alte mijloace pentru a încerca să se răcească. De aceea, este posibil să observați că respirați mai repede pe măsură ce vă încălziți din ce în ce mai mult. Inima pompează mai mult sânge către extremități și mai puțin către organele interne și către creier. De aceea vă simțiți slăbit și confuz. Este posibil să începeți să vă simțiți amețit sau chiar să leșinați. De asemenea, este posibil să simțiți crampe musculare, în special la nivelul picioarelor.
Odată cu pierderea de lichide, sare și electroliți, corpul se supraîncălzește. În cele din urmă, dacă organismul dumneavoastră nu poate menține temperatura, puteți dezvolta epuizare din cauza căldurii sau accident vascular cerebral din cauza căldurii, care poate fi fatal.
Care sunt efectele indirecte ale excesului de umiditate?
Atunci când în aer există prea multă sau prea puțină umiditate, aceasta poate avea un impact asupra sănătății dumneavoastră în mai multe moduri decât credeți. Mai jos, am enumerat principalele simptome de sănătate asociate cu umiditatea:
Deshidratarea
Oricât de contraintuitiv ar părea, prea multă umiditate în aer poate de fapt să interfereze cu mecanismele naturale de răcire ale corpului tău și să te lase deshidratat.
Atunci când umiditatea relativă a aerului este ridicată, aceasta face ca temperatura aerului să pară mult mai caldă decât este. Termometrul poate indica 30° C într-o zi călduroasă de vară, dar dacă umiditatea relativă este de 75%, se va simți ca o temperatură de 40° C. Și când se simte ca la 40° C, corpul tău lucrează la maxim pentru a te răcori și a menține o temperatură corporală acceptabila.
Principalul mecanism de răcire a corpului dumneavoastră este transpirația. Atunci când transpirația se evaporă de pe piele, reduce temperatura corpului și, astfel, vă oferă o senzație de ușurare.
Atunci când umiditatea relativă a aerului este ridicată, transpirația nu se evaporă – dar asta nu împiedică organismul dumneavoastră să o producă. În cele din urmă, această pierdere severă de apă, sare și minerale vă poate face să vă simțiți supraîncălzit și să vă luptați pentru a menține funcțiile normale ale corpului.
Crampele musculare, durerile de cap, amețeala, amețeala, creșterea ritmului cardiac și oboseala sunt toate semnele timpurii ale epuizării din cauza căldurii.
La celălalt capăt al spectrului, umiditatea extrem de scăzută poate provoca, de asemenea, deshidratare. Aceasta este, de obicei, o problemă mai mare în timpul iernii și toamnei sau în climatele deșertice, unde nivelul de umiditate în aer liber poate coborî până la 20 la sută (un interval ideal de umiditate este între 40 și 50 la sută).
Pentru a înrăutăți situația, căldura uscată produsă de majoritatea sistemelor de încălzire a locuinței poate consuma puțina umiditate rămasă în aerul din interior.
Soluția:
Atunci când umiditatea exterioară este ridicată, asigurați-vă că beți multă apă, chiar înainte de a simți că vă este sete. Acest lucru vă va ajuta să vă reaprovizionați corpul cu minerale esențiale și să combateți supraîncălzirea datorată deshidratării. Aceeași regulă este valabilă și pentru situațiile de umiditate scăzută, în care deshidratarea poate fi mai puțin evidentă.
În cazul în care condițiile persistă, este posibil să fie nevoie să investiți într-un dezumidificator sau umidificator pentru locuința dvs. pentru a vă ajuta să readuceți condițiile interioare la un nivel sănătos.
Vulnerabilitate la infecții
Membranele mucoase din nas și gât sunt prima apărare a organismului dumneavoastră împotriva agenților patogeni din aer. Atunci când sunt sănătoase, acestea rețin virușii care provoacă infecții înainte ca aceștia să se deplaseze mai adânc în organism și să pătrundă în sânge.
Atunci când aceste membrane sunt uscate din cauza umidității scăzute, ele nu mai sunt eficiente în filtrarea agenților patogeni.
Pentru a înrăutăți situația, atunci când nasul și buzele sunt crăpate și iritate, capilarele sunt mai expuse, facilitând trecerea microbilor direct în fluxul sanguin. În plus, unii oameni de știință cred că agenții patogeni persistă mai mult timp în aer în timpul iernii, deoarece pierd excesul de vapori de apă – și devin mai ușori în acest proces.
Studiile au arătat că gripa este mult mai frecventă iarna, deoarece temperaturile scăzute și umiditatea scăzută fac ca indivizii să contracteze și să răspândească mai ușor virusul la alții.
Soluția:
Din fericire, petrecem mai mult timp în interior în timpul iernii și este mult mai ușor să controlăm condițiile de aer din interior decât să influențăm vremea 🙂
Dacă nivelurile de umiditate exterioară sunt scăzute, folosiți un umidificator în dormitor și în zona principală de locuit pentru a ajuta la atingerea unui nivel sănătos de umiditate și pentru a obține o ameliorare a simptomelor.
Umidificatorul trebuie umplut cu apă distilată (spre deosebire de apa îmbuteliată sau apa de la robinet) pentru a evita introducerea de substanțe chimice și praf fin în locuința dumneavoastră.
Bacteriile și virușii se instalează în condiții de umiditate
Petrecerea timpului într-un mediu cu prea multă umiditate vă poate îmbolnăvi efectiv, în special din cauza infecțiilor respiratorii.
Bacteriile și virușii care cauzează boli se dezvoltă și cresc în aerul care are o umiditate relativă de peste 60 la sută.
Aerul umed face, de asemenea, ca acești contaminanți să rămână în aer pentru o perioadă mai lungă de timp înainte de a se fixa pe suprafețe. Deci, atunci când vă aflați într-un birou umed și oamenii strănută și tușesc în jurul dumneavoastră, acești germeni neplăcuți rămân și se înmulțesc.
Iritarea pielii și a gâtului
Atunci când nivelul de umiditate este extrem de scăzut, pierdeți mai mulți vapori de apă prin respirație și prin porii pielii. Acest lucru poate provoca piele uscată cronică, buze crăpate, gât iritat și mâncărimi nazale.
Pe măsură ce vă frecați nasul sau înghițiți în mod repetat pentru a scăpa de această senzație, provocați, de fapt, mai multă iritație și inflamație la aceste pasaje delicate.
Soluția:
Atunci când nivelul de umiditate este scăzut, este foarte important să ai grijă de pielea ta. Deși a face dușuri lungi și fierbinți poate părea a fi ultimul răsfăț al vremii reci, aveți grijă să nu folosiți prea mult săpun sau să stați prea mult timp la duș. Expunerea excesivă la apa fierbinte și la substanțele chimice găsite în săpun vă poate lipsi pielea de uleiurile naturale.
Pentru a reține hidratarea, aplicați un ulei sau o cremă hidratantă după duș și după ce vă spălați pe mâini pe parcursul zilei.
Probleme pentru bolnavii de astm
Se știe că mucegaiul și ciupercile agravează afecțiunile respiratorii, cum ar fi astmul. Chiar și persoanele care în mod normal nu suferă de alergii sau astm pot avea reacții de hipersensibilitate din cauza ciupercilor care cresc în condiții de umiditate prea mare.
Pentru persoanele cu astm, nivelul de umiditate poate influența frecvența și severitatea simptomelor.
Mucegaiul și acarienii prosperă în mediile cu umiditate ridicată, astfel încât nivelurile ridicate de umiditate din interior pot crește cantitatea de iritanți din aer la care sunteți expus zilnic. În plus, umiditatea ridicată împreună cu temperaturile ridicate pot crește rezistența căilor respiratorii atunci când respirați (ceea ce face ca respirația să fie mai dificilă) și poate declanșa tusea și constricția căilor respiratorii la persoanele cu astm chiar și ușor.
Dermatită inflamată si eczeme
Eczema și alte forme de dermatită sunt adesea exacerbate de schimbările de temperatură și umiditate. Atunci când transpirația rămâne pe piele în condiții de umiditate ridicată, aceasta poate duce la erupții cutanate cauzate de căldură – o iritație a pielii cu mâncărimi și disconfort care poate apărea atunci când glandele sudoripare se înfundă.
Condițiile de umiditate extrem de scăzută pot agrava, de asemenea, iritațiile pielii. De multe ori, eczema se inflamează iarna, pe măsură ce suferinzii se deplasează între clădirile supraîncălzite și temperaturile exterioare reci.
Umiditatea scăzută asociată de obicei cu lunile reci de iarnă poate agrava crizele, deoarece pielea este lipsită de umiditate și de uleiuri esențiale.
Soluția:
Cel mai bun mod de a reduce crizele de orice fel este să mențineți temperatura și umiditatea din interior constante. Temperaturile interioare ideale sunt, de obicei, între 22° și 25° C, cu o umiditate între 40 și 50 la sută.
Dacă observați că nivelul de umiditate din interior fluctuează frecvent, poate e nevoie să investiți într-un monitor inteligent al calității aerului și într-un umidificator/dezumidificator pentru a menține un mediu mai sănătos pe tot parcursul anului.
Cele mai multe dintre aceste microorganisme se dezvoltă ca nebunele la niveluri de umiditate relativă de peste 75%.
Chiar dacă nu le vedeți, ele pot fi prezente în baie, bucătărie, covoare și mobilier, precum și în tavanul de la birou. S-ar putea chiar să se dezvolte în conductele de aer condiționat.
Umiditatea crește numărul de contaminanți chimici din aer
Contaminanții organici, cum ar fi bacteriile, mucegaiul și acarienii, nu sunt singurele lucruri care se pot agrava în aerul cu prea multă umiditate. Substanțele chimice din aer care provoacă efecte fizice adverse cresc, de asemenea, odată cu creșterea umidității.
Materialele de construcție obișnuite, cum ar fi covoarele și produsele din lemn, eliberează în aer substanțe chimice precum formaldehida. Acest lucru se numește „degajare de gaze”.
Atunci când există prea multă umiditate în aer, concentrația acestor substanțe chimice nocive crește datorită reacției substanțelor chimice cu vaporii de apă. Chiar și o expunere la nivel scăzut la aceste substanțe chimice poate face ca oamenii să se confrunte cu iritații ale pielii, ochilor și gâtului, precum și cu simptome respiratorii.
Această problemă este în creștere odată cu construcția de clădiri mai eficiente din punct de vedere energetic, care pot avea rate scăzute de ventilație a aerului proaspăt. De aceea, este atât de important ca în clădirile moderne să se mențină niveluri adecvate de umiditate pentru o bună calitate a aerului din interior.
Simptome asemănătoare alergiilor
Umiditatea ridicată poate crește cantitatea de mucus din nas și din gât, provocând congestie, strănut, curgerea nasului și picurare post-nasală.
Deși aceste simptome pot fi resimțite ca o reacție alergică, ele pot fi, de fapt, o formă de rinită non-alergică – simptome alergice cronice provocate de schimbările din mediul interior, de vreme, de medicamente sau de alimente.
Soluția:
Consultați un alergolog pentru a determina dacă simptomele sunt declanșate de alergeni specifici (cum ar fi polenul) sau dacă sunt o formă de rinită non-alergică.
Odată ce înțelegeți cauza disconfortului, veți avea o idee mai bună despre ce schimbări puteți face (la nivelul obiceiurilor dumneavoastră sau al mediului interior) pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Rinita non-alergică nu va răspunde la antihistaminice.
Acestea fiind spuse, dacă vă confruntați cu congestie, puteți utiliza un spray salin pentru a elibera căile nazale și puteți lua un decongestionant pentru a reduce umflarea locală.
Pentru a limita probabilitatea apariției unei crize, mențineți temperatura și nivelul de umiditate din locuința dumneavoastră constante – mai ales că condițiile exterioare se schimbă în funcție de anotimpuri.
Calitatea somnului
Atât umiditatea prea multă, cât și prea puțină, poate afecta calitatea somnului.
Atunci când nivelul de umiditate este ridicat, vaporii de apă rămân pe piele, ceea ce vă face să vă simțiți transpirați și inconfortabil.
În schimb, o umiditate prea mică vă va usca gâtul și nasul, făcându-vă să vă treziți uscat sau să dormiți mai greu din cauza unei iritații sau infecții cronice.
Soluția:
În mediile cu umiditate ridicată, optați pentru cearceafuri confecționate din bumbac 100 %. Bumbacul evacuează umezeala și oferă o mai bună respirabilitate decât mătasea sau țesăturile din amestec de poliester. În plus, este posibil să doriți să investiți într-un dezumidificator și un ventilator pentru a face să circule aerul și a reduce nivelul de umiditate din dormitor.
În condiții de umiditate scăzută, un umidificator poate fi cel mai bun prieten al dumneavoastră. Pe lângă faptul că adaugă în aer umiditatea atât de necesară, zgomotul alb delicat produs de un umidificator de dormitor vă poate ajuta să adormiți și să rămâneți adormit prin perturbări sonore precum traficul rutier, sforăitul și furtunile.
Câteva aspecte tehnice legate de umiditate
Ce este umiditatea?
Pe scurt, umiditatea este o unitate de măsură a gradului de umezeală a aerului într-un anumit mediu. Aerul nu este doar aer – el conține umiditate în grade diferite în funcție de temperatură. Cu cât temperatura aerului este mai ridicată, cu atât mai multă apă poate reține aerul.
Multe lucruri pot contribui la umiditatea din interior: propria noastră transpirație, dușul, spălatul și uscarea oricărui obiect, gătitul, orice.
Contează umiditatea interioară?
Absolut. Adesea măsurăm umiditatea în două moduri: umiditatea absolută și umiditatea relativă.
Umiditatea absolută este o măsurătoare a cantității de apă din aer în funcție de temperatura acestuia.
Umiditatea relativă, însă, este o măsurătoare procentuală a umidității în raport cu umiditatea maximă pentru acea temperatură.
Cea mai frecventă măsurătoare pentru casele noastre este umiditatea relativă și este de preferat să o menținem între 25% și 55%.
Problemele apar atunci când nivelul de umiditate din casele noastre scade sub 25% sau crește peste 55%.
Având în vedere că noi, oamenii, ne putem petrece până la 90% din timp în interior, este absolut esențial să urmărim umiditatea relativă a mediului din jurul nostru.
Cum ne afectează umiditatea?
Dintr-un punct de vedere biologic de bază, răspundem la umiditate prin transpirație. Dacă aerul este suficient de cald pentru a fi saturat cu vapori de apă, este mai puțin probabil ca transpirația noastră să se evapore. Pe de altă parte, când aerul este rece, transpirația noastră se evaporă rapid. În esență, corpul nostru are un răspuns imediat și direct la umiditatea din jurul nostru.
Dar pentru că avem un răspuns atât de direct la umiditate, adesea trecem cu vederea faptul că organismul nostru poate avea răspunsuri indirecte. Situația se înrăutățește și mai mult atunci când părăsim pragul normal al umidității relative, deoarece nu asociem neapărat umiditatea cu sănătatea și bunăstarea noastră.
REZUMAT
Menținerea unui echilibru sănătos al umidității în locuința dumneavoastră este ideală și relativ ușor de realizat. Aerisirea locuintei cea mai bună soluție. Cu cât aerul circulă mai mult, cu atât temperatura va fi mai rece și cu atât mai puține toxine dăunătoare vor rămâne în jur.
Folosirea unui dezumidificator ajută, de asemenea, la menținerea umidității la nivelurile potrivite.
Purificatoarele de aer cu ionizare pot fi eficiente în eliminarea poluării aerului din interiorul casei.
Combinarea tuturor acestor metode va ajuta la prevenirea problemelor de sănătate cauzate de umiditatea ridicată acum și în viitor.