Atât purificatoarele de aer, cât și umidificatoarele îmbunătățesc calitatea aerului interior în felul lor. Unul filtrează poluanții din aer, în timp ce celălalt adaugă umiditate în aer. Mulți au întrebări legate de modul în care funcționează, dacă pot fi folosite împreună și așa mai departe.
În această postare, discutăm despre purificatoarele de aer și umidificatoarele, despre tipurile lor, de care aveți nevoie și dacă pot fi folosite în aceeași cameră?
Principiul de funcționare
Să vedem cum funcționează purificatoarele de aer și umidificatoarele:
Purificatorul de aer
Principalul scop al unui purificator de aer, după cum sugerează și numele, este de a îmbunătăți calitatea aerului din interior prin captarea și eliminarea unei serii de contaminanți din aer. Acesta are rolul de a îndepărta particulele și/sau poluanții mirositori din aer.
Atunci când este în funcțiune, purificatorul de aer aspiră aerul din mediile interioare în aparat printr-o serie de filtre înainte de a elibera aerul curat și proaspăt. Purificatoarele de aer cu filtru HEPA sunt cele mai populare, deoarece sunt capabile să rețină particule de până la 0,3 microni cu o eficiență de 99,97%.
În afară de filtrele cu medii fibroase, există și alte tehnici de filtrare a aerului utilizate în purificatoarele de aer rezidențiale, cum ar fi adsorbția (carbon activ), ionizarea, precipitarea electrostatică, oxidarea fotocatalitică, generarea de ozon și altele.
Purificatoarele de aer pe bază de HEPA sunt în întregime sigure pentru a fi utilizate acasă, deoarece nu eliberează ozon sau alte produse secundare chimice în aer, spre deosebire de purificatoarele de aer electronice.
Tipuri de filtre:
Mecanic
- Fibros: Filtru de înaltă eficiență (HEPA) sau filtru cu densitate redusă, care reține doar particule.
- Adsorbție: Mediile de carbon activat, elimină mirosurile.
Electronice
- Ionizator: Eliberează ioni încărcați pentru a aduce în jos particulele.
- UV (ultraviolete): Ucide microorganismele, nu le elimină din aer.
Umidificatorul
După cum vă puteți da seama după nume, un umidificator adaugă umiditate în aer prin pomparea unei cantități reglementate de vapori de apă în cameră. Acesta transformă apa într-o ceață rece sau caldă înainte de a o expulza în aer.
Umidificatoarele sunt utilizate în mod obișnuit în locuințe pentru a ameliora disconfortul fizic cauzat de uscăciunea nasului, gâtului, buzelor și pielii.
Umidificatoarele de consum sunt în principal de 3 tipuri: evaporative, cu ultrasunete și pe bază de abur.
Umidificatorul prin evaporare utilizează un filtru de absorbție și un ventilator pentru a crea o umiditate rece invizibilă.
Un umidificator cu ultrasunete produce ceață din apă prin aplicarea de unde ultrasonice. Unda sonoră ultrasonică oscilantă sparge moleculele de apă și produce o ceață rece și densă.
Umidificatoarele pe bază de abur produc ceață caldă vizibilă prin fierberea apei cu ajutorul unui element de încălzire.
Umiditatea din casă ar trebui să fie, de obicei, între 30- 60 la sută!
Un nivel de umiditate sub 30% este nesănătos pentru oameni și animale de companie. De asemenea, umiditatea excesivă din aer poate favoriza dezvoltarea mucegaiului, a mucegaiului și reproducerea acarienilor din praf.
Majoritatea umidificatoarelor de pe piață au un umidostat pentru a controla umiditatea relativă dorită.
Tipuri de Umidificator:
Ceață rece
- Evaporator: Ceață rece invizibilă, mai puțin condensată, mai zgomotoasă.
- Cu ultrasunete: Ceață rece vizibilă, economic, eliberează praf alb.
Ceață caldă
- Abur: Ceață caldă vizibilă, bună pentru iarnă, costuri energetice ridicate.
Care este mai bun și pentru cine?
Bebeluși
Ambele dispozitive sunt utile pentru bebeluși. Un purificator de aer oferă un aer fără contaminanți, în timp ce umidificatorul hidratează aerul uscat și îl face fizic confortabil pentru bebeluși.
Persoane astmatice
Ambele dispozitive sunt excelente pentru o persoană cu astm, dar purificatoarele de aer sunt o opțiune mai bună, deoarece elimină contaminanții din aer. Umidificatoarele fac ca atmosfera interioară să fie plăcută la respirație.
Persoane alergice
Purificatoarele de aer rețin alergenii din aer în filtrele lor, ceea ce ar fi benefic pentru persoanele care suferă de alergii. Umidificatoarele nu pot filtra aerul, iar umiditatea excesivă poate, de asemenea, să înrăutățească aerul.
Purificator de aer | Umidificatorul | |
Ce face | Îndepărtează o întreagă gamă de poluanți din aer | Crește umiditatea relativă prin adăugarea de umiditate în aer |
Cum funcționează | Purificatoarele de aer au unul sau mai multe filtre pentru a elimina poluanții din aer. Cele mai comune sunt cu filtrul HEPA, cărbune activ, ionizatoarele, UV. | Umidificatoarele produc umiditate în mai multe moduri: evaporarea, ultrasunete și aburul cald. |
Cine are nevoie de el? | Persoane care suferă de alergii și astm, atunci când trebuie să elimine din aer alergenii și declanșatorii de astm. | Cei care au probleme cu pielea uscată, pentru a face aerul confortabil, pentru a îmbunătăți calitatea somnului prin aromoterapie |
Când se utilizează | Pe tot parcursul anului | Numai în timpul perioadei cu aer uscat |
Dezavantaje | Filtrele electronice de aer eliberează adesea produse chimice secundare (ozon) | Umidificatoarele cu ceață de condensare umezesc adesea podelele |
Pret | Scumpe | Ieftine |
Întrebări frecvente
Cum aleg un purificator de aer?
Ar trebui să verificați eficiența de filtrare, capacitatea de filtrare raportata la suprafața camerei, nivelul de zgomot, senzorul de calitate a aerului încorporat și altele. Dacă purificatorul de aer are vreo filtrare electronică (emisiile de ozon).
Cum aleg un umidificator?
Ar trebui să verificați tipurile de umidificare, dimensiunile rezervorului de apă, umidostatul încorporat, modul automat și altele. Umidificatoarele evaporative sunt cele mai eficiente în umidificarea aerului. Cele cu ultrasunete sunt economice. Umidificatoarele cu aburi fierbinți sunt periculoase pentru copii.
Concluzie
Purificatoarele de aer pot fi folosite pe tot parcursul anului pentru a elimina poluanții din aerul casnic, în timp ce umidificatoarele pot fi folosite doar în timpul sezonului uscat.
Ambele ajută la creșterea calității aerului din interior și le puteți deține pe amândouă pentru a le folosi atunci când este nevoie.