Înainte de a te scufunda în atmosfera relaxantă și curativă a unei saune, este crucial să iei în considerare câteva aspecte esențiale de siguranță.
Sauna, cu beneficiile sale nenumărate pentru sănătate și bunăstare, poate deveni o experiență neplăcută dacă nu este utilizată corect.
Acest articol își propune să te ghideze prin cele mai importante sfaturi de siguranță, astfel încât ședința ta de sauna să fie nu doar plăcută, dar și sigură.
De la prepararea corespunzătoare a corpului tău, până la evitarea anumitor comportamente înainte de intrarea în sauna, vom acoperi tot ceea ce trebuie să știi pentru a te bucura în deplină siguranță de beneficiile acestei tradiții ancestrale de relaxare și purificare.
Ce este o saună încălzită cu lemn?
Saunele încălzite cu lemn folosesc focul de lemn pentru a genera căldură, o caracteristică principală a unei saune autentice.
Sobele cu foc de lemn încălzesc pietrele de saună, pe care se toarnă apoi apă pentru a genera aburi.
Saunele tradiționale în aer liber care folosesc sobe cu lemne sunt preferate de fani, având beneficii uimitoare pentru sănătate, cum ar fi detoxifierea, relaxarea, reducerea stresului, recuperarea musculară și un somn mai bun.
Evitați consumul de alcool înainte de saună
Consumul de alcool în timp ce faceți o baie de saună poate afecta capacitatea organismului dumneavoastră de a menține o tensiune arterială normală.
Tensiunea arterială este deja scăzută într-o saună și poate scădea chiar și mai mult sub influența alcoolului.
De asemenea, poate avea un efect dăunător asupra modului în care sângele circulă și asupra bătăilor inimii.
Cele mai multe accidente de saună, leșinuri sau răniri sunt, de obicei, rezultatul alcoolului.
Mai jos sunt prezentate alte riscuri legate de ingestia de alcool înainte sau în timpul unei sesiuni de saună:
S-ar putea să vă ardeți ca urmare a funcționării greșite a echipamentului
Contuziile la cap sau insolația sunt posibile în cazul în care leșinați
Deshidratare: atunci când adormiți într-o saună, aceasta poate duce chiar la moarte subită
Căderile, entorsele și alunecările sunt mai probabile să apară
Contrar a ceea ce cred majoritatea oamenilor, saunele nu sunt un remediu împotriva mahmurelii.
În această stare, este mai probabil să se producă deshidratarea, iar tu te vei simți mai rău pe măsură ce simptomele tale se agravează.
Îmbrăcămintea
Când te relaxezi în sauna, există câteva articole de îmbrăcăminte pe care ar trebui să le eviți.
De obicei, oamenii sunt goi în sauna, deci nu este nevoie să ai la tine telefoane mobile, bijuterii sau iPod-uri.
În plus, obiectele metalice se încălzesc rapid în sauna și pot arde pielea. Prin urmare, pentru siguranța ta, înlătură toate bijuteriile, precum brățările, inelele și cerceii, înainte de a intra în sauna.
Alte articole de îmbrăcăminte de evitat includ:
Echipament de Exerciții Fizice: Evită să porți îmbrăcăminte din PVC când faci baie în sauna. Aceste haine tind să se topească atunci când sunt expuse la temperaturi înalte în sauna.
Îmbrăcăminte Murdară: Căldura mare din sauna poate face ca resturile invizibile și praful din hainele murdare să se desprindă. Aceste particule pot fi inhalate și, de asemenea, pot expune pielea ta la erupții cutanate de tip acnee.
Este recomandabil să intri în sauna desculț pentru a preveni acumularea de murdărie.
Folosește un prosop ca vestimentație, iar șorturi de bumbac, un tricou sau un costum de baie sunt de asemenea potrivite.
Păstrează un prosop pe bănci pentru a preveni pătarea suprafeței cu transpirație și în scopuri igienice.
Rehidratează-te
Rehidratarea este unul dintre cele mai importante sfaturi de siguranță în sauna. Prin urmare, când îți planifici sesiunea de sauna, asigură-te că organismul tău are suficientă apă pentru a face față transpirației. Când faci baie în sauna, corpul tău tinde să piardă o mulțime de nutrienți și poate pierde până la 2% din fluidele sale. Urmează acești pași pentru a preveni pericolele oboselii și deshidratării când te afli în sauna:
– Bea între 500 și 600 de mililitri de apă înainte de sesiunea ta și adu-ți o sticlă de apă cu tine (un termos e ideal).
– Evită băuturile zaharoase precum cafeaua, băuturile carbogazoase și sucurile dulci.
– Bea apă de cocos sau băuturi sportive, care pregătesc corpul pentru o sesiune de sauna. Aceste băuturi sunt pline de electroliți care înlocuiesc ceea ce pierde corpul tău.
Evită alimentele înainte de saună
Ideal este să faci o saună și apoi să mănânci ceva.
La fel ca și consumul de băuturi alcoolice, alimentele cu un conținut caloric ridicat pot scădea tensiunea arterială.
Evită să mănânci pește și carne dacă plănuiești să vizitezi o saună. Aceste alimente bogate în proteine pot solicita rinichii și, în schimb, încarcă corpul cu carbohidrați.
În timpul sesiunii de sauna la temperaturi înalte, corpul lucrează intens pentru a elimina toxinele și alte impurități prin procesul de detoxifiere.
Sistemul digestiv este inactiv în timpul sesiunii, ducând la riscuri precum greață, dureri de cap și intoxicație alimentară.
Evită săpunul
Ședințele de sauna au numeroase beneficii pentru piele. Cu toate acestea, îți vei usca pielea dacă folosești săpun înainte sau în timpul sesiunii. Experții în sauna recomandă baia cu săpun cu o zi înainte și clătirea cu apă cu plante înainte sau în timpul sesiunii tale de relaxare.
Este important să exfoliezi pielea.
Iată câteva idei de clătire cu plante pentru a te ajuta să începi.
– Apă cu Lavandă și Mentă
– Apă cu Rozmarin și Lămâie
– Apă cu Mușețel și Gălbenele
– Apă cu Castravete și Mentă
La fel cum nu ai intra într-o cadă cu hidromasaj sau în piscină cu picioarele murdare, curăță-ți picioarele înainte de o ședință de sauna. Păstrează un robinet sau un lighean cu apă la intrare sau șervețele de curățare pentru a reduce cantitatea de murdărie adusă în sauna.
Deși întotdeauna poți aspira sau mătura podeaua saunei, spălarea picioarelor mai întâi este o precauție utilă.
Nu seta Temperatura prea mare
Ar trebui să setezi temperatura saunei înainte de a intra. Acest proces este cunoscut sub numele de „curing” și ar trebui să lași căldura să se acumuleze timp de aproximativ 45 de minute până la o oră pentru o saună tradițională încălzită cu lemne.
Cu toate acestea, nu este recomandabil să rezistăm la temperaturi înalte în sauna pentru perioade prelungite. Când corpul tău devine prea fierbinte, tinzi să transpiri mai mult decât ar fi necesar. Transpirația excesivă poate duce la deshidratare, iar prea multă căldură poate dăuna corpului.
Prin urmare, dacă te simți amețit sau inconfortabil, părăsește imediat sauna. Începe cu o setare de aproximativ 60 de grade Celsius. Dacă vrei să experimentezi mai multă căldură în sauna, toarnă mai multă apă pe pietrele saunei pentru mai multă umiditate.
Evită creșterea temperaturii pentru cele mai bune rezultate.
Evită Folosirea Cosmeticelor sau Parfumurilor
Dacă ești un utilizator regulat de machiaj și parfum, încearcă să eviți aplicarea acestora înainte de o ședință de sauna. Dacă este posibil, evită utilizarea acestor produse cu cel puțin o zi înainte de ședință. De ce este acest lucru important? Când te relaxezi într-o saună, porii pielii tale se deschid, dar cosmeticele și loțiunile parfumate sau parfumurile pot intra în corp, contracarând scopul detoxificării.
Când să evitați utilizarea saunei
Este important să consulți un profesionist din domeniul sănătății sau un medic atunci când folosești o saună încălzită cu lemne. Aceste saune produc multă căldură, care este greu de controlat, mai ales dacă ești începător. Mai jos sunt câteva cazuri când ar trebui să consulți un practician din domeniul sănătății sau să eviți complet utilizarea saunei:
Risc de infarct: Dacă ai avut vreodată un infarct sau ești la un risc crescut de a suferi unul, consultă medicul tău înainte de o ședință de sauna.
Tensiune arterială scăzută: Persoanele cu tensiune arterială scăzută, probleme de tensiune arterială sau risc de infarct ar trebui să-și consulte medicul înainte de a folosi o saună.
Evită alcoolul și alte droguri recreaționale: Consumul de alcool și droguri crește riscul de hipotensiune, deshidratare, aritmie și moarte subită.
Riscuri de deshidratare: Persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile de rinichi, pot fi la un risc mai mare de deshidratare.
Sarcina: Ar trebui să eviți utilizarea saunei pe parcursul sarcinii.
Infecții, febră sau boală: Dacă nu ești 100% sănătos sau ai condiții infecțioase, ar trebui să eviți o saună pentru a nu infecta și pe alții care folosesc sauna. Evită utilizarea saunei ca mijloc de tratare a afecțiunii tale.
Sfaturi Esențiale pentru Întreținerea Saunei
Este important să menții sauna curată și bine întreținută pentru a asigura funcționarea optimă și pentru a fi igienică pentru o utilizare în siguranță.
Din fericire, întreținerea saunei este mai puțin costisitoare și consumatoare de timp decât întreținerea piscinei sau a căzilor cu hidromasaj.
Prin urmare, poți menține sauna funcționând bine timp de ani de zile cu o întreținere minimă între utilizări.
Mai jos sunt câteva sfaturi despre curățarea și întreținerea saunei înainte, în timpul și după utilizare.
Aerisește
După o ședință de sauna, șterge suprafețele pentru a elimina excesul de umezeală. După aceea, lasă aerisirile și ușa deschise pentru a accelera procesul de uscare și pentru a lăsa aerul proaspăt să intre. Zona de intrare în sauna ta poate suferi uzură, așa că este recomandabil să verifici regulat aceste semne.
De exemplu, dacă ușa saunei nu se închide corect, poți verifica balamalele sau zăvorul.
Aerisirile dintr-o saună încălzită cu lemne permit aerului proaspăt să intre în sauna ta, ajutând la reglarea nivelurilor de umiditate și căldură. Prin urmare, asigură-te întotdeauna că funcționează corect.
Întreținerea Interiorului de Lemn
Întreținerea interiorului de lemn al saunei tale diferă de alte suprafețe de lemn, cum ar fi o fațadă sau puntea.
Acest lucru înseamnă că nu poți folosi pete, lacuri, vopsele sau alte substanțe pentru a trata pereții interiori ai saunei tale. Acest lucru se datorează faptului că lemnul saunei trebuie să fie liber să elibereze și să absoarbă umiditatea. Prin urmare, folosește o perie înmuiată în apă curată pentru a menține lemnul saunei tale curat și șterge suprafețele după utilizare.
Dacă trebuie să cureți suprafețele, folosește un detergent de vase ușor cu apă curată.
Evită apa dură, care poate afecta sauna ta, deoarece conține săruri „dure” de calciu și magneziu care se pot acumula în sauna ta.
Poți îndepărta orice acumulare cu un detergent ușor de casă, dar folosește apă moale sau distilată fără minerale și alte impurități.
Aspectul interiorului de lemn se schimbă în mod natural în timp și poți folosi un disc de șlefuire pentru a-l restaura.
Concluzie
Urmează aceste sfaturi de siguranță pentru sauna și cu siguranță vei ameliora tensiunea eficient și vei avansa spre un tu mai sănătos.
Asigură-te că eviți băuturile alcoolice și alimentele cu un conținut caloric ridicat pentru o ședință de sauna eficientă.
De asemenea, evită bijuteriile și hainele strâmte pentru a asigura confortul tău maxim în timpul ședinței de sauna încălzită cu lemne.
Nu folosi parfumuri, cosmetice și săpunuri pentru o liniște și beneficii optime de sănătate în sauna.