STUDIU: Poluarea aerului este echivalentă cu fumatul țigărilor

1

S-ar putea să fiți fericit că nu fumați, dar un nou studiu arată că expunerea la poluarea atmosferică pe termen lung este la fel de gravă ca și fumatul țigărilor. Aerul pe care îl respirăm are un impact semnificativ asupra sănătății noastre, în special asupra sistemului respirator și cardiovascular. Noua cercetare a ajuns la concluzia că unele boli legate de plămâni se dezvoltă la nefumătorii care se expun la aerul poluat pentru o perioadă lungă de timp.

Ce conține cercetarea

Cercetătorii au fost observate în special bolile pulmonare la participanții din orașele americane timp de 10 ani în medie. Cercetarea a fost publicată în The Journal of the American Medical Association (JAMA), o puteți citi de aici.

Bolile pulmonare observate:

Bolile pulmonare precum emfizemul erau cunoscute anterior ca fiind exclusiv pentru fumători. Emfizemul reprezintă deteriorarea sacilor de aer din plămâni. Aceasta provoacă dificultăți de respirație, iar corpul nostru nu primește suficient oxigen. Cauza principală a emfizemului este fumatul. În cadrul studiului, cercetătorii au urmărit cantitatea de plămâni afectați de Emfizem cu ajutorul unei tomografii computerizate pe parcursul perioadei de cercetare. Procentul de modificări ale plămânilor de către Emfizem a fost măsurat de cinci ori pe fiecare participant.

Participanți și locații:

Participanții au avut vârste cuprinse între 45 și 84 de ani, iar studiul a început în 2000 și a fost urmărit până în 2018. Cercetarea se desfășoară în șase orașe din SUA: Chicago, Winston-Salem, Los Angeles, Baltimore, Saint Paul și New York, cu ajutorul MESA. Peste 7.000 de participanți au fost urmăriți în cadrul studiului pentru o perioadă medie de 10 ani.

Poluanții măsurați:

Cercetătorii au observat expunerea la 4 poluanți, care sunt ozonul, particulele fine, oxizii de azot și carbonul negru.

Rezultat: Modificări la nivelul plămânilor afectați de emfizem:

Emfizemul a crescut cu 0,58% la 10 ani, de la o măsură inițială de 3%. Cercetătorii au descoperit o legătură semnificativă între schimbările în concentrația ambientală a poluanților atmosferici și progresia emfizemului la nivelul plămânilor în această perioadă.

Ce înseamnă acest lucru?

Procentul crescut de emfizem pe parcursul a zece ani este asociat cu expunerea la ozon cu trei părți pe miliard (ppm) mai mare față de prima măsurătoare.

Este poluarea aerului echivalentă cu fumatul?

Cantitatea de progresie a emfizemului constatată în cadrul studiului este egală cu 29 de pachete-an de fumat.

Cu alte cuvinte, dacă nivelul de Ozon din mediul ambiant crește cu trei ppm în zece ani, acest lucru este echivalent cu fumatul unui pachet de țigări zilnic timp de 29 de ani. Sună mai rău decât fumatul!

Ozonul este vinovatul

Poluarea aerului este echivalentă cu fumatul țigărilor(1)Se pare că ozonul este foarte periculos pentru plămânii noștri. Deși ozonul se clasifică în două tipuri: ozon bun și ozon dăunător. Ozonul de la nivelul solului este dăunător.

Ce este ozonul de la nivelul solului?

Stratul de ozon din atmosfera superioară salvează planeta noastră de radiațiile mortale din spațiul cosmic. Cu toate acestea, atunci când apare în aerul înconjurător, cunoscut și sub numele de ozon la nivelul solului, este foarte dăunător pentru sănătatea noastră. De obicei, nu se produce direct în aer, ci se formează prin reacția chimică cu poluanții atmosferici oxizi de azot și compuși organici volatili în prezența luminii solare.

Cum să fii în siguranță

Evitați expunerea la Ozon prin limitarea șederii în aer liber în zilele cu Ozon ridicat. Folosiți dispozitive sigure pentru ozon în interior. Renunțați la purificatoarele de aer cu generare de ozon. Puteți măsura calitatea aerului din interior cu ajutorul unei stații de monitorizare a calității aerului.

Suntem fericiti sa va asultam parerea!

Leave a reply

VirtualService
Logo