Tamplarie PVC, Lemn sau Aluminiu [avantaje si dezavantaje]

Cu ceva vreme in urma, majoritatea locuintelor din Romania aveau geamuri simple sau duble cu tamplarie din lemn. Din cauza unor erori de constructie, a lemnului neuscat sau a inchiderilor neetanse, ferestrele fie nu se deschideau usor, fie lasau vantul sa treaca prin ele.

In plus, vechimea tamplariei celor mai multe apartamente si case a impus inlocuirea ei cu una noua, performanta.

Aparitia geamului termoizolant si a tamplariei din PVC a dus la o schimbare de directie in ceea ce priveste piata de profil din Romania.

Era important faptul ca fereastra se inchidea etans, fara a mai exista scurgeri de aer si, ca arata mai bine.

Tamplaria din PVC a fost adoptata atat pentru constructiile noi, cat si pentru cele vechi, care initial erau proiectate pentru tamplaria din lemn. De aici s-au iscat o serie de discutii intre proprietari si arhitecti, acestia din urma nefiind de acord cu schimbarea pe care un geam cu tamparie din PVC o aducea unei constructii de epoca.

In cazul unei constructii noi si moderne, lucrurile stau diferit, geamul termoizolant armonizandu-se cu acestea.

Tamplarie PVC

O atentie deosebita trebuie acordata tamplariei, fie ca este din PVC sau aluminiu. O astfel de tamplarie de buna calitate este prevazuta cu garnituri de cauciuc intre rama mobila si cea fixa a cercevelei, care nu permit intrarea aerului si a prafului.

Daca tamplaria este din PVC, iar materialul este bine prelucrat, fereastra va avea o durata de viata de aproximativ 50 de ani.

PVC-ul este un material rigid, care rezista foarte bine la vant puternic.

Ferestrele din PVC sunt rezistente la ploaie, frig si oscilatii de temperatura, mentinandu-si aspectul chiar si dupa ani. Ele se folosesc preponderent in aplicatii casnice in vile, case, apartamente; in care deschiderile vitrate nu sunt foarte mari.

Pe de alta parte, unul dintre dezavantajele PVC-ului ar fi ca unele profile se ingalbenesc in timp, isi pierd din proprietati (insa producatorii precizeaza ca doar cele de slaba calitate au astfel de probleme) si au o rezistenta mecanica inferioara aluminiului.

In plus, ferestrele din tamplarie PVC si geam termoizolant nu asigura o ventilare suficienta a locuintei (asa cum se intampla in cazul tamplariei din lemn), determinand, in cazul in care incaperile nu sunt aerisite regulat, aparitia condensului si a mucegaiului.

CITESTE SI:  De ce e nevoie de igienizarea aparatelor de aer conditionat

Avantajele

  • se monteaza usor
  • pret acceptabil
  • bun izolator termic si fonic
  • durabila
  • usor de intretinut
  • versatil (disponibil intr-o o gama mare de culori si forme)
  • o buna protectie la foc
  • proprietati antifungice (nu permite dezvoltarea bacteriilor)
  • design placut
  • imbinare fixa prin termosudura rezistenta in timp

Dezavantaje

  • izoleaza perfect si nu permite ventilarea locuintei
  • este sensibil la socuri mecanice

 

Tamplarie din Aluminiu

In ceea ce priveste tamplaria din aluminiu, principalele avantaje fata de cea din PVC sunt rezistenta mare in timp la actiunea razelor solare si la actiunea factorilor de mediu si gradul de rigidizare mare.

In cazul ferestrelor sau usilor din aluminiu destinate suprafetelor ce fac legatura cu exteriorul, este obligatorie alegerea unui profil cu bariera termica (profile cu intrerupere a puntii termice).

Profilele fara bariera termica au o singura camera, fiind disponibile la un pret relativ scazut. De asemenea, au un coeficient de izolare termica foarte slab, determinat in principal de conductivitatea termica specifica metalelor. Tocmai de aceea, ele sunt recomandate mai degraba in cazul usilor si compartimentarilor interioare, care nu solicita izolarea termica a mediilor.

Pot fi folosite si la exterior, in incaperi care nu necesita izolare termica.

Avantaje

  • o buna protectie UV
  • se intretine usor

Dezavantaje

  • pret mai ridicat
  • posibil aparitia condensului
  • toate imbinarile sunt mecanice si pot ceda in timp

 

Tamplaria din Lemn

Clasicele ferestre din lemn inca prezinta interes pentru multi cumparatori, datorita pretului este mult mai mic in comparatie cu cel al ferestrelor termoizolante.

Daca sunt bine realizate, asigura o izolatie termica suficient de buna.

Problema majora a lor este calitatea inferioara a executiei.

Daca lemnul nu este suficient de bine uscat, tratat si vopsit, se va deteriora rapid. De aici, durata de viata mai scurta decat cea a tamplariilor din PVC sau aluminiu.

Ferestrele din lemn necesita o intretinere suplimentara, mai exact de aplicarea in mod regulat a unui nou strat de vopsea.

O vopsea de calitate indoielnica se cojeste repede si cade, fara a mai proteja lemnul.

Locuintele cu ferestre din lemn mai prezinta un avantaj, si anume ca ventilarea incaperii se face in mod natural, pentru ca aerul se infiltreaza printre spatiile de inchidere ale lemnului.

CITESTE SI:  Când am nevoie de un umidificator de aer?

Chiar daca tindem sa preferam ferestrele fie cu tamplarie din PVC fie din aluminiu, nu trebuie sa uitam ca si industria ferestrelor din lemn a evoluat suficient de mult.

Clasicele geamuri simple au fost inlocuite cu geam termoizolant, iar lemnul este din ce in ce mai bine selectionat si poate fi tratat corespunzator, pentru a rezista la factorii care il pot afecta in timp.

La mare moda in momentul de fata este lemnul stratificat, adica tamplaria realizata din mai multe straturi de lemn tratat special pentru conditiile de exterior. De obicei se foloseste molidul in combinatie cu alte esente de lemn tare.

Datorita acestor esente, caldura din locuinta se pierde mai greu, pierderile reducandu-se cu 45 % fata de vechile ferestre din lemn.

Durata de viata a acestor ferestre este de aproximativ 50 de ani.

Avantaje

  • izolare termica foarte buna
  • protectie fonica
  • aspect cald, traditional

Dezavantaje

  • necesita intretinere regulata
  • investitie ridicata

 

Geamul termoizolant

Ferestrele termoizolante au reusit sa se impuna in timp datorita multiplelor avantaje pe care le au.

Rama unui astfel de geam poate fi realizata atat din aluminiu, cat si din PVC.

In ambele cazuri, geamul poate avea de la doua pana la patru foi de sticla, separate de un mediu gazos, etans.

Atuul de necontestat al geamului termoizolant este buna izolare termica si fonica a locuintei.

Sticla din care sunt executate geamurile termoizolante poate fi tratata astfel incat sa filtreze caldura si sa permita trecerea luminii in interior, fara a produce efectul de sera.

In plus, sticla este rezistenta la efractie si nu prezinta riscuri de accidente. Daca locuiti la parter si aveti in jur vecini curiosi, puteti opta pentru sticla reflectorizanta.

Avantajele geamului Low-e

La ferestrele termoizolante, partea de geam se caracterizeaza printr-o minima dimensionare.

Cu cat grosimea foilor de geam este mai mare, cu atat gradul de izolatie termica si fonica este mai mare.

Pentru un grad mai mare de termo-izolatie, geamul pozitionat la interior este recomandat sa fie low-e.

CITESTE SI:  Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu dormi 48 de ore? Răspunsul te va uimi!

Geamul low-e se obtine prin depunerea pe una dintre suprafetele geamului a unui strat de metale nobile, prin pulverizarea catodica sub vid, permitand astfel o imbunatatire a capacitatii de izolare termica a suprafetelor vitrate duble prin ameliorarea fenomenului de conductie a caldurii.

Geamul low-e impiedica transferul de caldura din si spre exterior; frigul iernii si canicula verii vor ramane afara, iar in casa va fi o temperatura placuta.

Geamul low-e nu poate fi deosebit cu ochiul liber, ci numai cu un aparat special de masurare.

Normele europene in vigoare impun folosirea geamului low-e, iar diferenta de pret intre geamul low-e si cel simplu este de cativa euro pe mp, ceea ce face ca geamul low-e sa fie de preferat celui simplu.

Tipuri de deschideri

Pe langa calitatile de fono si termoizolare, ferestrele cu geam termoizolant aduc un plus de confort din punct de vedere al functionalitatii si prin multitudinea deschiderilor.

Exista ferestre fixe si mobile, care se pot combina intre ele in mod diferit. Numarul si pozitionarea ferestrelor fixe sau mobile se stabilesc in functie de cerintele estetice si de confort. Trebuie sa tineti cont, in alegerea dumneavoastra, de fatada cladirii, pentru a nu crea o disonanta.

Nu uitati ca ferestrele fixe nu se pot spala din interior, asadar ele trebuie amplasate intr-un loc usor accesibil din exterior.

Ferestrele mobile pot fi cu simpla sau dubla deschidere. Diferenta de pret intre ferestrele cu dubla deschidere si simpla deschidere este nesemnificativa, avand in vedere plusul de confort oferit de dubla deschidere. Ferestrele mobile pot fi: basculante, oscilante, oscilo-basculante, pivotante si glisante.

Pentru incaperile ce trebuie ventilate permanent (bai, camari, boxe, camere de depozitare, spalatorii, camera pentru centrala, garaje) sunt indicate ferestrele basculante si pivotante.

Concluzie

Avand in vedere dezvoltarea industriei tamplariei din lemn, dar si a celei din PVC sau aluminiu, putem spune ca decizia consumatorului final va fi luata in functie de preferinte.

Indiferent de materialul din care este executata, o fereastra ar trebui sa elimine zgomotul, praful si frigul, conditii pe care le indeplinesc atat ferestrele din PVC sau aluminiu cu geam termoizolant de buna calitate, cat si cele din lemn stratificat.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

2 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aurelian
Aurelian

Eu am la casa ferestre PVC si iarna fac condens. De la ce sa fie?

Vlad
Vlad
Reply to  Aurelian

Materiale ieftine de slaba calitate. Eu am ferestre PVC cu termopan si nu am nicio problema (nici iarna nici vara)

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
VirtualService
Logo