Tipuri de acoperis

Esti în cãutarea unui acoperis adevãrat de care sã fii mândru o viatã întreagã?

Constituind partea cea mai expusa a constructiilor, atat la intemperii, cat si la variatii de temperatura, invelitorile de acoperis au nevoie de o intretinere atenta si de verificari periodice pentru a-si indeplini rolul principal de asigurare, protejare si mentinere a confortului in locuinta.

Invelitorile din tigla si produse ceramice

De doua ori pe an, este necesara verificarea starii tiglelor de la nivelul acoperisului si daca randurile de tigle au ramas duble la poale si la coame. De asemenea, se verifica starea sipcilor cu ajutorul unui cutit.

Daca lemnul este putred sau sipcile sunt rupte, se vor inlocui portiunile deteriorate. Tiglele sparte sau deplasate pot duce la infiltratii care sa deterioreze structura de rezistenta a acoperisului. Ca urmare, acestea trebuie inlocuite urgent.

La fel se va proceda si in cazul tiglelor imbatranite, a celor cu zone degradate prin eroziune sau care prezinta zone cu depuneri cu dezvoltare de vegetatie.

Remedierile constau in scoaterea tiglei sau a bucatilor sparte, in ridicarea tiglelor imediat superioare si in inlocuirea tiglelor erodate.

Dupa desfacere, se recomanda verificarea cu atentie a elementelor din lemn – sipca si astereala – de sub portiunea inlaturata.

Ia in calcul si tigla metalica. Solicita Oferta pentru un acoperis din tabla tip tigla.

Tiglele deteriorate se vor inlocui cu acelasi tip de tigla, iar efectuarea acestei operatii se va face de jos in sus, contra pantei de scurgere. La zonele de intalnire a doua suprafete de acoperis, coamele se protejeaza cu elemente speciale din argila arsa, smaltuita. Doliile se pot proteja cu tabla zincata.

CITESTE SI:  Calitatea aerului: Tot ce trebuie să știți despre poluare

tipuri de acoperis

Invelitorile din tabla

Inainte de efectuarea reparatiilor la acest tip de invelitoare, trebuie sa se tina seama de modul de imbinare initial, dar si de tipul tablei utilizate, respectiv tabla neagra, tabla zincata sau tabla din otel, protejata sau nu prin eloxare.

In cazul in care tabla prezinta denivelari mai mari de 3 mm/m, este posibil ca structura de lemn a acoperisului sa fie deteriorata.

Aceasta se va inlocui total sau se va reface. Fixarea asetrelei pe capriori se va realiza cu rosturi de scanduri de maximum 2 cm, iar distanta pana la cosurile de fum va fi de minimum 10 cm. De asemenea, carligele jgheaburilor vor fi prinse de astereala sau vor fi inglobate la nivelul acestora, fara denivelari si fara a permite jocuri.

Foliile de tabla vor fi prinse pe fiecare latura cu doua–trei agrafe, plasandu-se la o distanta de cel mult 40 cm. Atentie, nu este recomandabila fixarea in cuie! La acoperisurile situate in zone cu vanturi puternice, bucatile de tabla care vor fi inlocuite vor avea dimensiuni mai mici si se vor imbina pentru o mai buna prindere cu falturi mai multe.

Cele orizontale vor alterna la distante de minimum 5 cm, iar coama si muchiile vor fi incheiate cu falturi verticale.

Lipirea cu cositor a falturilor este recomandata numai cand doliile au pante mai mici de 15 cm/m.

Vezi distribuitori de invelitori din tabla AICI.

tigla metalica montaj

Invelitorile din sindrila si sita

Se vor verifica toate elementele componente ale acestor invelitori – sipci, prajini cioplite sau laturoaie.

Pentru sindrila si sita in doua straturi se admit pante uzuale de 70 – 180 cm/m, iar pentru sita in trei – cinci straturi pantele admise sunt de 60 – 110 cm/m. Se vor mai verifica elementele din lemn, urmarindu-se capetele sindrilei- sitei si modul de prindere, in ideea ca acestea sa nu fie crapate, fisurate sau putrezite.

CITESTE SI:  Cum au reușit egiptenii să construiască piramide? 6 Descoperiri recente care schimbă istoria!

Sarpanta poate fi tratata cu substante ignifuge si fungicide sau cu o vopsea protectoare.

montaj sindrila bituminoasa

Invelitorile din carton bitumat sau impaslitura din fibra de sticla bitumata

Si in cazul invelitorilor care se utilizeaza cu precadere la constructiile anexe este necesara, verificarea lor periodica pentru a preveni infiltratiile de apa.

Straturile se asaza in functie de panta pe care o are invelitoarea: panta uzuala pentru un strat este de 25 – 45 cm/m, iar pentru doua straturi, de 5 – 25 cm/m.

Scandurile suportului din lemn trebuie sa aiba o grosime de 24 mm, cu rosturi de cel mult 1 cm sau cu panouri din PAL sau PFL.

Se are in vedere ca suportul sa nu aiba degradari. Daca acesta prezinta deteriorari, pe alocuri se pot aplica petice din acelasi material care se vor lipi cu bitum fierbinte.

In cazul in care panta acoperisului este mai mare de 20 cm/m, aplicarea cartonului se face de la coama inspre streasina, iar daca aceasta este mai mica de 20 cm, aplicarea se face de la streasina inspre coama.

Fasiile se aplica in lungul pantei, iar petrecerea acestora va fi de 15 cm.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
VirtualService
Logo