Umiditatea excesivă in locuinte

3

Umiditatea excesiva in casa dvs. poate fi evidenta. S-ar putea sa o simtiti sub forma de mirosuri de mucegai. S-ar putea sa o vedeti sub forma de mucegai si ciuperci.

Umiditatea excesiva va poate afecta confortul, sanatatea familiei, longevitatea structurii locuintei dvs. si chiar consumul de energie.

Alergii si astm bronsic

Umiditatea excesiva poate agrava alergiile si simptomele astmului prin crearea unui teren de reproducere perfect pentru mucegai si insecte.

Fie ca este din aer, intr-o baie sau intr-un subsol, condens pe ferestre sau umiditate care se intinde prin mocheta, mucegaiul este comun in multe gospodarii.

Alergiile se dezvolta in medii unde umiditatea relativa depaseste 50%!

Deteriorarea locuintei si a mobilierului

Umiditatea ridicata poate duce la deformarea si deteriorarea podelelor din lemn si a tapiteriei. Se poate prinde si in covoare, mobilier si draperii.

Mostenirile de familie, cum ar fi fotografiile, pot fi, de asemenea, in pericol.

Supraracirea este o solutie costisitoare si ineficienta

Aerul care are prea multa umiditate in el te face sa te simti inconfortabil. Multi proprietari fac greseala de a-si supraincalzi locuintele intr-un efort de a diminua umiditatea ridicata. Nu numai ca ajung sa cheltuiasca mai multa energie, dar inca nu se pot simti confortabil deoarece un aparat de aer conditionat nu este un dezumidificator eficient.

Indiferent daca locuiti in Nord sau in Sud, umiditatea excesiva este o problema.

Daca locuiti intr-o clima nordica, umiditatea interioara este deosebit de pronuntata in timpul verii cand umiditatea in aer liber este de asemenea ridicata. O veti observa mai mult in subsolul dvs., unde umezeala este prinsa usor.

In schimb, climatele din sud sufera de umiditate excesiva pe tot parcursul anului si se poate observa o crestere in timpul lunilor de iarna, cand este prea rece pentru ca aerul conditionat sa functioneze.

Un dezumidificator pentru intreaga casa poate fi instalat ca parte a sistemului de incalzire si racire al locuintei dvs. pentru a elimina automat umezeala din fiecare camera din casa.

Un dezumidificator la domiciliu va poate ajuta:

Sa controlati sanatatea

Intregul sistem de dezumidificare poate reduce dezvoltarea acarienilor si raspandirea prevalentei mucegaiului si a altor contaminanti care pot declansa alergii si simptome de astm.

Sa mentineti confortul si sa eliminati mirosurile

Aerul rece, umed, acel sentiment sufocant si acele mirosuri asemanatoare cu mucegaiul vor apartine trecutului.

Dezumidificatoarele de la domiciliu elimina umezeala din casa dvs. – de la subsol pana la mansarda.

Sa va protejati locuinta

Structura casei dvs. si posesiunile dvs. vor fi, de asemenea, protejate impotriva putrezirii si deformarii.

Lemnul, gips-cartonul, mobilierul de casa si alte bunuri vor rezista mai mult atunci cand se elimina excesul de umiditate si se mentine umiditatea corespunzatoare.

Sa imbunatatiti eficienta energetica

Atunci cand excesul de umiditate este scos din aerul interior, va veti simti mai rece la o temperatura mai ridicata.

Asta inseamna ca puteti seta temperatura aerului dumneavoastra cu cateva grade mai mult.

Nivelul adecvat al umiditatii in locuinta

Mentinerea nivelului corect de umiditate in locuinta dvs. este importanta pentru bunastarea dvs., precum si pentru locuinta dvs.

In timp ce putina umiditate poate fi benefica, prea multa ar putea fi periculoasa pentru sanatatea dvs. prin promovarea dezvoltarii bacteriilor.

De asemenea, poate afecta locuinta si posesiunile dvs., mai ales daca nu a fost verificata pentru perioade lungi de timp.

Din fericire, umidificatoarele si dezumidificatoarele va pot ajuta sa controlati umiditatea din locuinta dvs.

Nivelurile de umiditate recomandate

Nivelul mediu de umiditate relativ recomandat este cuprins intre 35% si 45%. Aceasta gama va oferi cel mai bun confort pentru familia dvs.

De asemenea, va ajuta sa va protejati instrumentele muzicale, gips-cartonul, mobilierul din lemn si alte obiecte sau materiale de efectele daunatoare ale uscarii sau umiditatii excesive.

Nivelurile de umiditate relativa fluctueaza in functie de clima si temperatura aerului. Este important sa utilizati media sugerata cu prudenta si sa o aplicati de-a lungul cunostintelor despre casa dvs. individuala.

Modul in care o locuinta se ocupa de umiditate depinde de numerosi factori, inclusiv modul in care este etansa cladirea, proiectarea si constructia acesteia, precum si orice dispozitive de intarziere a vaporilor care sunt instalate.

Masurati umiditatea cu un higrometru

Un higrometru poate fi folosit pentru a va ajuta sa masurati umiditatea relativa in locuinta dvs. pentru a va putea mentine un nivel optim. Este un instrument mic, cu afisaj care arata nivelul de umiditate relativa in camera in care se afla.

Masurati umiditatea cu un higrometruIeftin si usor de utilizat, acest mic gadget va poate ajuta sa monitorizati aerul astfel incat sa va puteti ajusta nivelul de umiditate atunci cand este necesar.

Acest lucru se poate realiza prin adaugarea unui umidificator sau a unui dezumidificator (sau ambelor) in casa dvs.

Deoarece umiditatea se schimba odata cu anotimpurile, veti dori sa o monitorizati si sa efectuati ajustari in mod regulat.

Efectele unei umiditati ridicate

Cand exista prea multa umiditate in casa dvs., aerul umed ramane prins in colturi, subsoluri si alte zone inchise.

Acest lucru este adesea foarte vizibil in bai, atunci cand umiditatea se aduna in colturi si creeaza mucegai, care este dificil de indepartat.

Condensarea se poate acumula, de asemenea, in ferestre, provocand scurgerea apei in fereastra si putrezirea cadrelor din lemn. De asemenea, daca observati un miros de mucegai, este un semn ca aveti nevoie de un dezumidificator in casa dvs.

efectul umiditatiiAceasta umiditate excesiva in aer ofera un focar pentru bacterii. De asemenea, poate deteriora lucruri care sunt sensibile la umiditate, cum ar fi lemnul, hartia, tesaturile si sistemele mecanice majore, cum ar fi HVAC sau chiar toaletele si conductele.

Cum sa eliminati umiditatea

Ce metoda alegeti pentru a elimina umezeala din aer depinde de gravitatea problemei, de sezon si de unde provine umezeala.

Daca este iarna si o zona cum ar fi un subsol ar putea beneficia de caldura, incalzirea acelui spatiu ar putea sa o readuca la un nivel adecvat de umiditate.

Daca umiditatea este excesiva, este posibil sa aveti nevoie de o combinatie de caldura si un dezumidificator pentru a atinge nivelurile adecvate.

O baie umeda poate beneficia de o fereastra deschisa sau un ventilator de tavan de evacuare pentru a extrage aerul sau aburul umed de la dusuri si bai spre exteriorul casei.

Primavara, cand incalzirea nu este o optiune, cumpararea unui dezumidificator poate fi cea mai buna optiune pentru indepartarea umiditatii de la subsol sau etajul principal.

Unitati portabile cu mai multe functii

De asemenea, aparatele de aer conditionat ajuta la controlul nivelurilor de umiditate in casa dvs.

Unele umidificatoare portabile sunt proiectate cu monitoare ajustabile reglabile care activeaza unitatea atunci cand nivelurile sunt prea scazute sau se opresc atunci cand nivelele sunt prea mari.

Daca credeti ca aceste unitati portabile ar putea ajuta, luati in considerare cumpararea unei unitati multifunctionale pentru casa dvs., care va actiona si ca un aparat de aer conditionat.

Cand se folosesc umidificatoarele

In timpul iernilor geroase, sistemul dumneavoastra de incalzire poate face ca aerul din casa dumneavoastra sa fie prea uscat.

Acest lucru poate provoca disconfort, piele uscata si craparea obiectelor din lemn. Pentru a imbunatati calitatea aerului, puteti adauga un umidificator in zonele in care petreceti cel mai mult timp.

Unii oameni beneficiaza de el in dormitor pentru a umidifica aerul peste noapte. O alta optiune este instalarea unui sistem de incalzire prin intermediul unui sistem de umidificare.

Ingrijirea si intretinerea produselor

Daca utilizati un umidificator sau un dezumidificator, acordati-va timp pentru a citi manualul produsului.

Pentru a obtine cea mai eficienta utilizare din acesta si pentru a ii asigura longevitate, veti dori sa respectati recomandarile pentru schimbarea si curatarea filtrului.

Daca produsul dvs. ruleaza cu un filtru infundat si murdar, puteti adauga bacterii si spori de mucegai in camera.

Curatarile regulate si schimbarile de filtre vor impiedica acest lucru.

Dacă ți-a fost util acest articol, poți lasa un vot

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here